Thursday, December 29, 2011

sayangi ukhwah ini


Assalamualaikum, alhamdulillah, masih diberi nafas hingga ke saat ini, menulis, menyampaikan dan berkongsi cerita, bukan cerita hati tetapi cerita...cerita dan peringatan la sng.

ALLAH tidak pilih saya untuk pergi daurah sabtu lpas bersama-sama rakan2 lain, tetapi Alhamdulillah, ALLAH pilih saya untuk pergi daurah satu hati, hari tu lpas exam final yg pertama. DAURAH SATU HATI.

satu hati. kalau sebut satu hati apa yg anda bayangkan? kursus kahwin? oh tidak sama sekali, bukan hendak bercakap psal nk membina baitul muslim ye, tp nk bercakap psal ukhwah, persaudaraan, berkasih sayang kerana ALLAH, persaudaraan berlandaskan akidah dan hala tuju yg satu iaitu untuk mencari keredhaan ALLAH.

siapa yg tiada kawan sila angkat tgn? ok ramai juga yg xde kwn ni. hmmm... sye bukan nk bg nasihat psikologi pasal mcm mne nk mencari kwn. xde org yg xde kawan. die ade kwan.mungkin cuma die xnampak tu. ALLAH ciptakan dunia untuk manusia dan ALLAH ciptakan manusia untuk akhirat. dan ALLAH ciptakan manusia tu bermacam-macam bentuk dan perangai. untuk kita saling berjalan dan berkenalan di atas muka bumi ini.


"Orang-orang mukmin itu bersaudara, sebab itu perdamaikanlah antara dua orang bersaudara mu dan takutlah kepada Allah mudah-mudahan kamu mendapat rahmah
" 49:10;



" Wahai manusia !Sungguh , Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan , kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal . Sungguh yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa . Sungguh Allah Maha Mengetahui, Mahateliti." Al-Hujurat-13

kita perlu menyayangi untuk disayangi. Rasulullah melarang ummatnya drpd menangisi dan meratapi kematian, tetapi baginda juga pernah menangis ketika org yg baginda sayangi meninggal dunia. dan pabila sahabat bertanya "mengapa engkau menangisi kematian hamba ALLAH ini.'' lalau baginda menjawab, "aku tidak meratapinya tetapi ak menangis kerana ak sygkannya, bagaimana untuk dicintai jika kita tidak mencintai." lebih kuramg begitulah dialognya, tujuan saya cakap kat sini bukan nk suruh anda di luar sana lekas2 cari kekasih, tp saya nk tekankan disini, sayangilah ibu bapa, dan sahabat2 anda. dan anda akn juga dicintai bukan oleh mereka sahaja tetapi oleh ALLAH juga. cintai ALLAH, dan ALLAH akn mencintaimu, kau dekat pdnya DIA juga akn dekat pdmu. kau berjalan pdNYA, DIA akn membalas dgn berlari pdmu.

bagaimana hubungan anda dan sahabat2? pernah x anda berasa curiga, tidak puas hati, cemburu, sakit hati, menyampah, fed up, dan mcm2 lg yg xsepatutnya lahir or even terdetik pun dalam hati anda, bukan hati anda sahaja, tp hati saya juga. cukupkah hanya dengan bergelak ketawa bersama-sama pada saat2 gumbira dan masa2 riang sahaja? atau to make it perfect dengan hanya menangis pada saat sahabat anda berduka cita. tidak. anda bahkan tidak layak pun untuk bergelar sahabat jika anda tidak pernah BERLAPANG DADA dgn rakan2 anda. huh, ganasnya dan pedasnya bahasa... tp mmg inilah rencah sebenar dlm bersahabat.apa itu konsep BERLAPANG DADA?

BERLAPANG DADA.atau dalam bahasa arabnya... disebut sebagai salamatus sadhri. perkataan plg dekat yg ade iras2 dgn perkataan ini boleh saya katakan macam bersangka baik lah... sng ckap nye... contoh plg dekat dgn saya sebagai student yg berkongsi konodminium tiga bilik dgn lima sahabat, bila tgok kawan tinggal pinggan dalam sink tanpa membasuhnya... apa anda akan rasa? saya juga pernah merasakan yg 'hai la minah ni mmg xbasuh pinggan ke kat rumah dia, ade org tlg basuhkan kat umah kot...'....sampai tahap itu kita punya tanggapan, jap bukan kita tp saya punya tanggapan, tipulah anda2 xpernah berasa begitu kan, jadi mana pergi friend forever, BFF yg selalu kita sebut2 tu? susah kan nk berlapang dada? tp kalau anda xpernah rasa untuk mencuba, anda ialah orang yg gagal untuk bergelar sahabat kepada sesiapa pun. positifkan hati, dan letakkan ukhwah persahabatan ini atas nama ALLAH, dan ALLAH xkan pernah biarkan hamba2nya buntu dalam menelusuri jalan yg DIA kehendaki kita semua jalani.

ok. itu stage pertama dalam ukhwah. tapi kalau xlepas first stage ni mcm mne nk ke stage yg seterusnya? KESAMAAN atau dalam bahasa arabnya al musawamah dalam bersahabat perlu bersama-sama mengharungi pahit getir perjuangan demi menegakkan agama ALLAH di muka bumi ini. asas utama dakwah ialah ukhwah. dan kuatnya ukhwah ini dengan adanya semangat untuk saling membantu demi menjayakan dakwah. itu ialah apa yg dikatakan sebagai al musawamah.mcm mane? kalau hati kita pun xboleh nk bersangka baik ngn kwn2 kita, mcm mana nk bersatu untuk menegakkan panji agama ALLAH? anda perlu fikir, dan saya juga perlu fikir-fikirkan ini.

level teratas. al ithar....atau bahasa ringkasnya, MELEBIHKAN SAHABAT LEBIH DARIPADA DIRI SENDIRI... haa.... tgok maknanya pun dah susah kan? sanggup anda lebihkan org lain berbanding kepentingan diri anda sendiri? susah kan, susah. benda itu susah kalau definisi dan aplikasi ukhwah itu sendiri belum kuat dalam diri anda...bukan anda sahaja tetapi juga saya. sayang rakan2 lebih drpd diri sendiri. usah kusutkan fikiran dengan memikirkan bagaimana nk melebihkan kawan2 anda kerana anda sebelum itu perlu fikir bagaimana untuk berlapang dada dan bersangka baik dengan kawan2 anda... bukan anda sahaja tetapi saya juga. kita sama2 ek. sebab kita pun sama2 syg kawan2 kita kan. dan kita sayangkan ukhwah yg kita bina selama ini kan.. anda juga, saya juga, sama2 kita pelihara ukhwah ini dengan menyiramnya dengan baja keimanan dan ketaqwaan yg sentiasa istiqamah kepada ALLAH. insyaALLAH.

sayang dan cintai ukhwah ini dalam rasa kecintaan kepada ALLAH.

wallahualam.








Friday, December 23, 2011

kuberserah




Assalamualaikum,
sudah lama menyepi.
ecece mcm artis pulak bahasa...
tp sye xde nk buat comeback2 ye..
just to inform,
yg saya dah dpt result EJU saya.
Entrance Examination for Japanese Universities (EJU)
kurang lebih masam manis pahit pedas suka ceria duka air mata...
semua ade
saya xnk sedapkan hati dgn mengatakan yg saya boleh fly ke Jepun
masa depan itu bukan untuk diramal tapi untuk dirancang.
jadi saya xmeramal apa2
cukup saya nyatakan
saya hanya menyediakan diri dgn ketentuan ALLAH...



"kalau fly ke Jepun itu yg terbaik demi menegakkan syiar agamaMU maka kau redhailah akan usaha aku, dan jika tidak, kau tabahkanlah hati yg lemah dan mudah dibolak-balikkan ini agar redha dengan ketentuanMU"





Sunday, November 20, 2011

sedikit cebisan



Assalamualaikum...ya ALLAH bglah aku semangat untuk blogging semula..menyampaikan walau sedikit pun tp bermakna buat para pembaca... ini kisah seorang manusia...bagaimana harus diceritakan ye...

tp sebelum itu,
kita menuntut ilmu untuk ape? i mean kita pergi sekolah...lebih tepat lagi kite further study kat university untuk ape...? and the most important thing is penting ke untuk kite pilih benda yg kita minat untuk sambung belajar? then kita perlu ke amik course yg akan menjamin kerjaya yg memberi gaji lumayan?


sebut psal gaji lumayan...ape yg terlintas kat fikiran???
doctor?
engineer?
architect?
businessman?

lebih specific lg...kerja dgn petronas? sime darby? pe lg ek...sorry la..saye main sebut je...lumayan ke x xtahu la den...hnmmm


masa depan itu ALLAH yg tentukan... satu je ttg masa hadapan yg kita perlu fikir yg tahap wajib fikir dan percaya iaitu akhirat. the judgement day!

hari itu masa nk ambik exam eju..final exam la kire, akak2 naqibah and kwn2 yg lain ckap.. knape mesti fikir psal kite nih mampu ke x nk pergi jepun..とりあえずsebelum tu...fikir dulu mcm mne nk diletak effort untuk jwb soalan exam tuh...ALLAH xpandang natijah tp usaha! tiada yg boleh menafikan kata2 itu, but honestly dlm kepala otak ni mesti terlintas juga..."dapat x ak pergi jepun ni"....kan.....

ok mcm mne boleh tersasul psal hal exam ni??tp xpe...ade bende yg boleh disampaikan disitu..ye dak? hmmm...

ckap psal course yg amik kat u, dan kerjaya masa depan.... as i said and million of people said, we have to look forward but jgn la terlalu ke depn sgt..smp risau psal masa depan yg belum pasti ada... honestly saya pun xterfikir untuk furter in culture study kat u, tp saye belum pasti lg mcm mne result final sye ye.... ade rezeki ade la untuk fly, tp tu la... xpernah terlintas untuk amik bende alah cam culture tu semua, tp faktor sekeliling pun mempengaruhi juga, maksud saya kemampuan sya, saya x hebat dan xbrpe nk suke subjek econs and politics, thats why saya lari dri terjebak dgn course2 yg berkaitan dgn dua hal yg berikut.,,(rse mcm bm dah tunggang langgang pulak)....


ok..kat ats tadi sye kte nk cerita psal seseorang kan? hihi ini ceritanye..

bemula dgn orang ini yg mendapat result spm... addmath die xdpt A....tipulah kalau kte die xsdeyh ek..mesti la die sdeyh.... then mse nk isi brg jpa pun....kesedihan bertandang lagi, sbb most of favourite course mcm medic and engineering tu sume nk ddmath A... honestly die mmg nk amik engineering je..sbb die nk lari dri biology, but xde jalan untuk ke arah engineering,... with the result yg addmath b tu, finally die cuba la ambik course luar jangkaan dan pemikiran tuan punya badan, iaitu sastera ikhtisas or sains sosial something like that, dan ayah die pun sgt la encourage die utk amik, ayah die kte,, ckup2 la dgn engineering, take something different la... and because it doesn't need addmath so that much(bi pun tunggang langgang hentam je)..die amik je la sains sosial tu... and guess what.. that suits her the best i think! then die pun berkenalan la dgn budak2 bakal engineer yg terpaksa study hard on mathematics utk jd engineer, well u should know earlier that engineering needs mathematics, and die sgt2 bersyukur because die xsuke mathematics! (kwn2 yg amik engineering..btolkan math sgt penting...takut salah info..) die hanya perlu belajar subjek favourite die mcm world history and geography... sng ckap mungkin die ni otak kanan punye org kot...i'm not telling u yg die xpandai science ke ape ke..that one i dont know la... but her talent ke arah linguistic...bukan science la kot... hmmm

one point yg boleh dapat drpd cerita die ni,, first,, dalam kegagalan iu sentiasa ade hikmah yg sgt besar.. mcm die ni yg dapat addmath B, dgn kegagalan itulah ALLAH buka jalan ke arah course yg mmg terbaik untuk die...yg mmg "masuk" la dgn die...bukan kegagalan je... setiap yg berlaku ade hikmah!!! bukan "setiap yg berlaku ade kebaikan" macam najwa latiff cakap ye...kebaikan ngn hikmah tu lain...setiap yg berlaku ade sebab...hmmm sebab ngn hikmah pun lain... so "harus pejam mata dan cuba apa saje" yg najwa latif cakap tu pun salah la ye... i mean salah la dlm aspek nk cube keluar dgn bdak lelaki yg ckap "saya suka awk" kat kite kat facebook..haha salah tu...ok tercakap psal "cinta muka buku " pulak... saye pun nyanyi2 juga lagu tu... tp makna die mmg xamik pakai la sbb xboleh pakai... serius ni!


post nih sesuai untuk adik2 lepasan spm kut...walhal spm tgh berlangsung xabis lg...hihi.. dan untuk sesiapa yg merasakan die boleh melihat masa depannya dan nk juga amik course yg akan memberi kerjaya yg lumayan walaupun belajarnya menyeksa jiwa... haa...jgn salah faham pula... belajar ape yg xsusah ...xsusah bukan belajar namanye... walaupun bende yg kita suke... tp ALLAH kan ade...kite je yg selalu lupakan DIA...mohon byk2 pada die... die akn tlg...

ckap psal belajar susah..susah hati...senang je..BACK TO ALLAH AND QURAN.. hari tu pun syukur alhamdulillah.. pagi sebelum saya amik exam final...bce la quran sekejap... selama ni bile ade yg ssh hati, ade org bukak je Quran terus dpt ayat yg mmg kena sgt dgn masalah die,,,, kena dgn kesedihan dia waktu itu, saya pun harapkan untuk benda sebegitu berlaku ke atas saya, tapi xpernah berlaku sampailah pagi sebelum exam, hati nk exam mane yg tenteram walau pagi itu nyaman damai....saya dapat SURAH AT TAUBAH AYAT 40.. "LA TAHZAN INNALLAHA MAANA..."JGN SEDIH SESUNGGUHNYA ALLAH BERSAMA-SAMA KITA.... ayat ini sebenarnya pasal Rasulullah dan Saidina Abu Bakar yg bersembunyi di Gua At Thur ketika nk berhijrah ke Madinah kalau xsilap saya..jika xyakin boleh rujuk tafsir, dan kata2 itu Rasulullah ucapkan pd Abu Bakar yg gundah gulana pasal nk hijrah masa itu,... serentak itu juga air mata saya gugur, gembira kerana saya diberi ubat keresahan yg xakan dapat di mana2 farmasi kat ats dunia ini melainkan melalui naskhah al Quran.. penawar hati plg mujarab.. dan air mata saya juga gugur kerana mengenangkan bagaimana Saidina Abu Bakar yg membiarkan kakinya dipatuk ular drpd kaki Rasulullah yg kena patuk ..lagi sekali sye xpasti kena patuk ular kot kalau xsilap..tp pasal tu la..pengorbanan Saidina Abu Bakar yg terlintas di fikiran juga membuatkan saya terharu...SUBHANALLAH.... tiada yg menenangkan hati drpd ayat Al Quran..oh baru sye teringat..bukan pg sblom exam tp mlm sblum tu, sbb lpas tuh sye cerita psal nih kat kwn sye mse solat hajat..kwn sye tuh tgh down nk exam esoknye....meleleh air mata saye time cite tuh... kesimpulannya....setiap kedukaan ade ubatnye... BACK TO QURAN!

insyaALLAH...alhamdulillah dpt juga semangat nk post balek hari ni...sekian wallahualam.

Thursday, November 17, 2011

buat itu ini


Assalamualaikum...

sgt33 lame xupdate....got no time?? xpun....hari2 bukak blog...just got nothing to update... byk nk distory..but just cant get the mood nak posting..ngahaha...

yeah currently finishing two weeks of holidays... got a lot of homework to do..tp ....xgerak2 lg.... xde mood nk buat.... layan SEA games!

just done with EJU( entries examination for japanese universities)
math sgt teruk dri depan smp belakang hentam je,,, but life goes on... kalau saya xdpt fly pown..dont be so terkejut la ek,,,,anything can happen.... but ALLAH knows the best for me... and i just need to redha and be strong!

tp ade due lg exam this coming december iaitu

-shuuryou shiken ( mcm exam tamat sekolah..haha)
-JLPT (japanese language proficiency test)


my bro is coming home... dah habis kat jepun..
and my sis is also coming home this winter....she'll be alone in conventry this winter so die balek la..haha


rse mcm nk pegi lowyat....but when???

currently watching japanese drama: nankyoku tairiku...i really suggest u guys to watch it... confirm nangis!! tgok laaaaaa........starring takuya kimura n haruka ayase..also yamamoto yusuke!



ja til then wassalam

Tuesday, November 15, 2011

cerita hati




salam...dah lme xpost lirik....dan lg teruk dah lme xmengepost!!!!!nah!

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

Saturday, October 15, 2011

my updates



Assalamualaikum


currently busy with preparation for final
final 13 november 2011....
and got two more exams in december

busy juge with personal statement and university's application
yupp decided!

1.Yamagata University-Culture Studies (Yamagata prefecture, Tohoku region in Honshu island)
2.Saga University-International Culture (Saga prefecture, Kyuushu island)
3.Iwate Unversity-International Culture (Iwate prefecture, Tohoku region in Honshu island)


rezeki mne2 pown xkisah...but the best is to get the first choice la kan...
everybody's hoping for the first choice kan..

why culture??
because i want course which very closely related to history ad geography
compared to economy and politics

final less than one month je lg...
do i really prepared mentally,physically and SPIRITUALLY??????

do pray for my success
FINALLY,

ALLAH KNOWS THE BEST FOR ME

wassalam

Saturday, October 1, 2011

maniskan wajahmu



Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, "Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang sederhana namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."

Lelaki itu tertunduk. Dia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.

Umar bin Khattab walaupun jawatannya khalifah, pakaiannya sangat sederhana dan bertampal-tampal. Tetapi sikapnya ramah, wajahnya sentiasa senyum dan mukanya berseri. Tak hairan jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah raut muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.

Saturday, August 20, 2011

kupilih akhirat...

Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apa gunanya aku menjadi perhatian lelaki andai murka Allah ada di situ.

Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya bisa menjadi milikmu seorang.

Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang bisa dimiliki sesuka hati.

Aku juga tidak mau menjadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan.

Bagaimana akan kujawab di hadapan Allah kelak andai ditanya? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi?

Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki dan menghias peribadiku karena itulah yang dituntut oleh Allah.

Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

Tidak kunafikan sebagai remaja, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahwa aku perlu menjaga perasaan itu karena ia semata-mata untukmu.

Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi labuhan lelaki lain. Engkau berhak mendapat kasih yang tulen.

Diriku yang memang lemah ini telah diuji oleh Allah saat seorang lelaki ingin berkenalan denganku. Aku merasa seolah-olah kehidupanku yang tenang ini telah dirampas dariku. Aku bertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan?

Aku beristigfar memohon ampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Pemilik Segala Rasa Cinta melindungi diriku dari kejahatan.

Kehadirannya membuatku banyak memikirkan tentang dirimu. Kau kurasakan seolah-olah wujud bersamaku.

Di mana saja aku berada, akal sadarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang menggodaku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hatiku yang mengatakan lelaki itu bukan teman hidupku kelak.

Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih permata sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana.

Tetapi aku juga punya keinginan seperti wanita yang lain, dilamar lelaki yang bakal memimpinku ke arah tujuan yang satu.

Tidak perlu kau memiliki wajah setampan Nabi Yusuf Alaihisalam, juga harta seluas perbendaharaan Nabi Sulaiman Alaihisalam, atau kekuasaan seluas kerajaan Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wassalam, yang mampu mendebarkan hati jutaan gadis untuk membuat aku terpikat.

Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Lauh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa kasih dalam hatiku juga hatimu. Itu janji Allah.

Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan dibazirkan perasaan itu karena kita masih tidak mempunyai hak untuk membuat begitu.

Juga jangan melampaui batas yang telah Allah tetapkan. Aku takut perbuatan-perbuatan seperti itu akan memberi kesan yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.

Permintaanku tidak banyak. Cukuplah engkau menyerahkan seluruh dirimu pada mencari redha Illahi.

Aku akan merasa amat bernilai andai dapat menjadi tiang penyangga ataupun sandaran perjuanganmu.

Bahkan aku amat bersyukur pada Illahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, mengulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu.

Akan kukeringkan darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku. Aku pasti berendam airmata darah, andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu kepadaku.

Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu karena dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku karena-Nya.

Cinta itu lebih abadi daripada cinta biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.

Seorang gadis yang membiarkan dirinya dikerumuni, didekati, diakrabi oleh lelaki yang bukan muhrimnya, cukuplah dengan itu hilang harga dirinya di hadapan Allah. Di hadapan Allah. Di hadapan Allah.

Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.

Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.

Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.

Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.

Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.

Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.

Dan yg akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..

Wahai wanita, ku ingatkan diriku dan dirimu, peliharalah diri dan jagalah kesucian.. semoga redha Allah akan sentiasa mengiringi dan memberkati perjalanan hidup ini~



Di mana Dia di hatimu? Bila bertembung antara kehendak-NYA dgn kehendakmu, kehendak siapa yg kau dahulukan? Sanggupkah kau menyayangi hanya kerana-NYA? Tegakah membenci juga kerana-NYA?

Saturday, August 6, 2011

terlalu istimewa



Keistimewaan bulan Ramadhan :

  • Bulan yang melonjakkan semangat jihad
  • Bulan mendidik diri agar istiqamah solat jemaah terutamnya solat Subuh dan Isya'
  • Bulan mendidik diri agar istiqamah ke masjid
  • Bulan mendidik nafsu agar tunduk kepada Allah S.W.T
  • Bulan mendidik diri agar tegar di jalan perjuangan

Sunday, July 31, 2011

SALAM RAMADHAN







SALAM RAMADHAN!
TINGKATKAN IMAN
BANYAKKAN IBADAH
INSYAALLAH....
BARAKALLAHULAKUM....



Thursday, July 28, 2011

ikhlaskan hati



Assalamualaikum...hmmm..atiqah..atiqah ..atiqah...tgok blog org speaking nk speaking jugak...but your english belum tahap nk bercakap dpan umum kat cni la..haha...just be yourself.... you kan hebat BM..kononnye la kan...sudah! jgn perasan! pandai yg setakat diberi oleh pemilik-Nya....jgn cuba nk berbangga diri pulak!

ok bukan nk cerita pasal saya ni pandai ke x...just melihat pada org2 sekeliling...mcm2 kite boleh tafsir...alhamdulillah dilahirkan sebagai manusia yg boleh berfikir...dan ALLAH tambah lg dgn otak kanan yg kuat iaitu otak yg bukan hanya memikir secara logik seperti adik2 abg2 kakak2 yg blaja sains di luar sane...sye pown budak sains jugak dlu dik....tp dah bertukar jd budak sastera sejak dok kat ibt tuh..haha...okok...suka melihat dan mentafsir sikap org! uishhh!!! bahaya!! suka hati je kan nk tafsir2 org... actually bukan mentafsir....tp mengenali sikap org sekeliling...terutamanya kwn2...

bersahabat dgn org yg rendah keyakinan diri pown ade crenye jugak...sye bukan nk bg tips nk menangani org yg low confidence tp sye pown tgh mencari cara utk berhadapan dgn org yg sebegini... kdg2 sikap low confidence drg membuatkan kite mudah rse serba slh..betul ke?
hmmm.... org yg low confidence nih mudah membuat andaian negatif drpd positif...rsenye la... so at first kne buat sesuatu yg betul2 membuatkan die rse confidence dgn ape yg kite ckap... contoh... kalau pakaian yg kite pakai semua nmpak lawa tp die punye xlawa... die akn cpat rse down n xnk pakai baju tuh.. so kite at first step kite jgn la terkeluar perkataan yg mcm..."agk la...xlawa sgt la" camtu kat die....tp kdg2 bile kite ckap lawa pulak die kte nk sedapkan hati kan..hmmm...xpe....dalam bersahabat pentingnya sifat sabar...kalau x..ukhwah ni xkan ke mana...kan????

bersahabat dan dikelilingi org bijak pandai yg sng ckap straight A la semua kalau SPM tuh... manusia ni mesti ade walau ckit pown rse hendak dipuji kan... ya ALLAH....tahu x...knape sye xske puji org???hehe...ade dua side tau..satu side baik..satu lg side buruk...tp percent side buruk cam lg tgi je... side baiknye... saya xnk timbulkan riak dlm hati org2 yg dipuji...kan xelok...sbb tuh la puji berlebihan tu xdigalakkan.... side buruknye pulak...saya homo sapien yg ade ego...see??? sye xske untuk puji org....walaupown bende tuh betul..haha.... mulai skrg..peratus yg side baik itu harus dipertingkatkan lg ye atiqah!..hihi kdg2..penat la nk bg pujian yg diminta.... manusia sekalian...termasuk lah saya....hentikanlah rendah diri yang sekadar memancing pujian..... xelok!



bersederhanalah dlm ape jua perkara, bermewahlah dgn amal ibadah... i.ALLAH...berkat ALLAH menuggu insan yg ikhlas kepada-Nya...wallahualam...

Monday, July 25, 2011

where to go?ALLAH bantulahku





Assalamualaikum..kinda busy... emmm....not really...ckap je la xde modal nk blogging ape kan..hahaha.... ok serious topic! its very hard to decide on what to further for my degree and which university should i go...which part of japan should i go?? arghhhh keep on thinking about university rather than doing my homework!aha!aha!


ok nk pegi tempat sejuk....lebih baik tahan sejuk drpd tahan panas! AGREE?
BUT the problem is...i wanna take kokusai kankei...simply say International Relation because thats the best course which relates me to history! i hate econs! politics is okay but jpa doesn't offer haha

nk pegi Hirosaki Daigaku in Aomori Prefecture...daigaku(university) but...but....hmmm....
but hirosaki xde Kokusai kankei! どうしよう?


kobe daigaku is also dalam list but i dont think of going there...kobe so hot! taknak! plus ssh kot dai tuh!

masih dlm kekonfusan!(sory merosakkan bahasa)

YA ALLAH BERIKANLAH AK PETUNJUK...amin.



Saturday, July 2, 2011

entah sahabat entah tidak




hidup tidak selalu indah...
langit tak selalu cerah..
suram malam tak berbintang
itulah lukiasan alam....



Assalamualaikum...
salam satu ummah...sudah lama rasenye jari jemari yg jika ditambah kiri dan kanan yang ada sepuluh jari semuanya ini tidak mengetuk papan kekunci laptop...busykah anda? urusan duniawi ape yg dikerjakan...hingga tanggungjawab untuk menyampaikan walau satu ayat tidak terlaksana ye? subhanallah.... hamba ALLAH yg kerdil lagi cetek ilmu ini..dapatlah kiranya untuk berkongsi dgn anda... kongsi ape ye? jap... terasa bagai bait2 ayt ini terasa seperti skrip Hikayat Merong Mahawangsa la pula ye....ok...tukar japp


nk cerita ape ye?
oo...anda ada sahabat?... mestilah adekan... sahabat ini konteksnya luas.... sahabat anda org yg bagaimana? tp sebelum itu anda ini sahabat yg bagaimana ye.?
saya perasan sesuatu sejak saya masuk IBT nih..semakin usia kita meningkat...kita lebih cenderung untuk meluahkan apa yg kita rasakan pada saat itu dan ketika itu juga kita rasakan untuk meluahkannya... betul x?? x ek.. japp...

contohnye... hari tuh mse lari ekiden... marathon kat putrajaya... marathon tu relay tau... dan saya tercalonlah dlm group yg xbrape nk digelar sprinter hihi... dan bile group sprinter semua dah smp ke garisan penamat tp kawan sye yg merupkan last runner xsmp2 lg rse cam... ok kew?? pengsan tgh jln kew?? cam risau ak... tp dlm mse yg sme... xkire ape yg berlaku yg penting saya xpernah berhenti untuk tunggu mereka sampai.. sbb sye ade keyakinan bahawa mereka akn smp! sya yakin! dan keyakinan sye itu lahir drpd keyakinan mereka kpd sye bahawa sye boleh lari juga! dan bila kawan dah smp kat garisan penamat...saya dan yg lain kejar dan sambut mereka kat garisan penamat....terharu ade...gembira ade.... semua la...dah terus keluar dri mulut ni " aku xpernah berhenti tgu ko...sbb ak tau ko akn smp juga walau lambat cne pown" kalau org yg sebenarnye penat menunggu tp ego die lbeyh tgi dri tuh die akn ckap "penat gile tgu ko kot" tp dgn niat nk bergurau lah... lain kan? sye perasan byk la..dan ini salah sau situasi yg terdetik sekarang...

dewasa itu membuatkan kita senang meluahkan perasaan yg ada dlm hati... kan?


tp ade juga yg xperlu nk diluahkan..mungkin bile terasa hati..tacing sana sini... kdg kala xperlu nk diluahkan kot...tidak perlu membuat org faham yg kita ini sdg terguris hati... sebaliknya fikir juga kenapa org nk guris hati kita...adakah sesuatu yg kita buat tidak kne pd pandangan mata mereka hingga mereka tidak menyenangi ape yg ita lakukan??? dunia hari in semakin menjadi pentingkan diri..... untuk berjaya pown ramai yg sanggup pentingkan diri sendiri drpd org lain...kerana mereka manusia...macam mana sekalipun diajar unutk bekerjasama... keinginan untuk menjadi lebih hebat drpd org lain itu ada....kan??? sbb xsemua org mampu untuk faham ape yg kita nk sampaikan... lebihkan yg membahagiakan drpd yg tidak menyenangkan dalam berkata-kata....ni sye ckap kat diri sye jugak ni....kdg2 kita ckap xsedar...ape yg kite ckap tuh menyakitkan hati kawan.... bukan anda... saya juga pernah begitu..kdg2 niat nk membalas dendam itu lg mendorong kita untuk berkata dgn kata-kata yg pedas... sye juga pernah buat...semata-mata nk menjawab provokasi org.. sengaja keluarkan kata-kata yg menyinggung perasaan org.....itulah dia amarah... marah itu kan hasutan syaitan...ikutkan hati yg marah..ikut syaitanlah namanya...

sahabat...
kalau saya ini bukan sahabat yg baik...
mungkin juga kalau saya nih xlayak dipanggil sahabat sekalipun...
maafkanlah saya...
saya manusia dan anda juga manusia...
kita sama-sama manusia...
yg masih belum sempurna ilmu di dada
masih mencari yg benar...
yg masih belajar....
maafkan jika kumelukai kalian....
moga ikatan ukhwah yg dibina...
ke akhirnya..
ke syurga...


wallahualam....

Thursday, June 2, 2011

indah dan berharganya wanita adalah pada agamanya






Al Khawarizmi, seorang ahli Matematik Islam ditanya tentang wanita terbaik.
Dia menjawab :

Jika wanita solehah dan beragama = 1

...Jika dia cantik; tambah 0 kepada 1 =10

Jika dia kaya ; tambah lagi 0 = 100

Dan jika dia dari keluarga baik-baik ; tambah lagi 0 = 1000

Tetapi jika yang "1" tiada...maka...tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali sekelompok "0"

Wednesday, June 1, 2011

wish me luck dear...

saye penat! stress!!!!



salam...
dear hoshizora....do listen!
i'm gonna sit for my June's EJU...which is so scary!
ntah bleyh pass kew x...
then ade teikishiken....
which is more "hantu" than EJU tuh..
actually sme2 hantu jew...hantu yg xkan berhenti kacau ak slame setahun lg..wuhu....
just wish me luck dear,,,
i really need your support...
weeeeeeee....
ALLAH....padaMU kuberserah!
berikan aku kesudahan setimpal usahaku amin....!

Monday, May 30, 2011

kita hampir ke situ

kita hampir ke situ!


Assalamualaikum...
waaaa.... dah berhabuk bersawang dan bgai2 lg..waaaaaaa... lipas !!! uishhh kotornye ...blog spe la nih...hihi.....haha...agk2 r an...bru sebulan lbeyh xupdate... quite busy...mmg busy pown....19 jun n 22 jun ni ade exam separa besar.... yg sgt penting..... ok.. bukan nk cite psal exam... nti hilang mood cuti...oh ye..sye tgh bercuti...seminggu je ye...hihi,.. dan kali nih nk cite psal kem motivasi... yelah... ibt tgok ktrg bdak2 tajaan jpa nih mcm dah xde smgt nk blaja..btol kew??? bile ktrg blek punye belek...ktrg xde masalah yg serius pown...tension pown xleyh nk ckap tension sgt la... keje skolah byk itu biasa bai... blaja mne yg xssh...xbyk keje an...lari la ceruk mne pown...perkataan "blaja" itu tiada yg membawa makna senang... okok...

mgu lpas eh...ktrg ke kem al azhar di banting..... ade kem motivasi.... yg dikendalikan oleh Saido Sensei dan sensei2 lain...sensei melayu ye...hihi diasah2 dan dicungkil2 IQ, dan SQ kami...sah2 la IQ ak rendah..hahaha....lpe nk ckap..kitrg gabung ngn dak UNITEN...drg ade dlm 9org....dpt kwn2 baru...hihi......ooooo....group ak...group BELACAK.....tau x belacak tuh ape???? ktenye die ikan paya bakau yg bleyh hidup kat darat dan kat laut..krenye fleksibel la kot...


tapi yg penting kami dah bersemangat dah nk meneruskan hidup kami....setelah dgr lagu hampir ke situ


on the way blek tuh...ktrg singgah pantai morib...cantekk! xtau la plak pantai morib dah cantekk! tp cantekk utk jln2 la....bukan mandi ye..hihi....


Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu ku punya
Harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkah ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmah yg akan menunggu di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya cuba

*korus

Jika halangan menduga
Perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Kerna ku ada di sisi
Setia menemani
Andai semangat mu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan andainya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu

Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan takadir
Kau ada aku
Dan aku punya kamu
Apa jua akhirnya
Tetap bersama







Sunday, April 24, 2011

hadis ghulam

Dari Suhaib bahawa Rasulullah SAW pernah bercerita:

Di zaman sebelum kamu dahulu ada seorang raja yang mempunyai seorang tukang sihir. Bila tukang sihir merasa dirinya telah tua, dia berkata kepada raja tersebut: “aku telah tua. Carilah seorang budak (yang paling cerdik) yang boleh aku ajarkan kepadanya sihirku. Lalu dicari seorang budak dan tukang sihir tersebut mengajarkan kepadanya ilmu sihirnya.

Di pertengahan jalan menuju ke tempat belajarnya, terdapat seorang rahib. Budak tersebut telah duduk sebentar mendengar ajaran rahib tersebut dan merasa seronok dengannya. Selepas kali tersebut, setiap kali melalui tempat rahib, budak tersebut akan berhenti dan mendengar ajarannya. Ahirnya bila tiba kepada tukang sihir, ia dipukul (kerana terlambat). Lalu ia mengadu kepada rahib. Rahib berkata kepadanya: “Jika kamu takutkan tukang sihir, katakana kepadanya bahawa ububapaku menahanku (di rumah). Jika kamu takutkan ibubapamu (kerana lewat pulang), katakana kepada mereka berdua tukang sihir telah menahanku.

Waktu berlalu dan pada suatu hari budak tersebut telah bertemu dengan seekor binatang besar yang menghalang laluan orang ramai. Budak tersebut berkata di dalam hatinya, “Pada hari ini, aku akan tahu siapakah yang lebih hebat, tukang sihir atau rahib. Lalu diambilnya seketul batu dan dibaca: Ya Tuhan, jika sekiranya rahib lebih Engkau cintai dari tukang sihir, maka bunuhlah binatang ini dan berilah laluan kepada orang ramai.”

Lalu dilontar batu tersebut dan binatang tersebut pun mati (orang ramai sangat kagum dengan budak tersebut dan mengatakan dia mempunyai ilmu yang kita semua tidak mengetahuinya).
Perkara tersebut diceritakan kepada rahib. Rahib berkata kepadanya: “Engkau pada hari ini telah menjadi lebih hebat dariku. Engkau telah sampai ke peringkat yang aku dapat lihat sekarang. Tapi ingat, engkau akan diuji nanti. Apabila engkau diuji oleh Allah, maka jangan sekali-kali engkau memberitahu tentang ku.

Budak tersebut berjaya mengubati penyakit kusta dan sopak. Dan juga dapat mengubat semua penyakit yang dihadapi oleh orang ramai. Suatu ketika seorang yang dekat dengan raja telah terkena satu penyakit hingga buta matanya. Apabila mendengar tentang kehebatan budak tersebut, dia telah membawa hadiah yang banyak. Dia berkata kepada budak tersebut: “semua ini untukmu jika engkau dapat menyembuhkan mataku.”

Budak berkata kepadanya: “Aku tidak mampu menyembuhkan sesiapa. Hanya Allah yang dapat menyembuhkan. Jika engkau beriman dan percaya kepada Allah, aku akan berdoa dan Allah akan menyembuhkan penyakitmu.” Lalu si pembesar buta tersebut percaya dan beriman kepada Allah. Budak tersebut mendoakan untuknya dan matanya pun sembuh seperti sedia kala.

Pembesar tersebut datang seperti biasa kepada raja. Raja terkejut dan bertanya kepadanya: “Siapa yang mengembalikan penglihatanmu?” Kata pembesar tersebut: “Tuhanku.” Raja sangat marah dan mengatakan: “Ada ke tuhan lain selain dariku?”

Lalu pembesar tersebut ditangkap dan diseksa hingga dia pun membonngkarkan ajaran budak tersebut. Budak tersebut dibawa kepada raja lalu raja bertanya: “Aku telah mengetahui kehebatanmu, sekarang kamu dapat menyembuhkan penyakit itu dan ini dan dapat melakukan itu dan ini.”

Lalu budak itu menjawab: “Aku tidak dapat menyembuhkan sesiapa. Hanya yang dapat menyembuhkan ialah Allah.” Lalu iapun ditangkap dan terus diseksa sehinggalah ia pun membongkarkan rahsia rahib (kerana tidak tahan dengan seksaan).
Lalu rahib pun ditangkap. Ia diserahkan supaya meninggalkan agamanya tetapi rahib menolak. Lalu dibawa gergaji dan diletakkan di atas kepalanya dan digergaji. Tubuhnya terbelah dua dan keduanya melerai jatuh ke bumi.

Budak tersebut lalu dibawa lagi kepada raja. Raja berkata: “Balik semula kepada agama asalmu.” Budak menolak lalu raja memanggil sebahagian dari kumpulannya dan dikatakan kepada mereka: “Bawa budak ini ke bukit sekian-sekian dan jika sekiranya ia tetap enggan, campakkan dari atas bukit. Tiba di sana, budak berdoa kepada Allah: “Ya Allah, tolonglah aku dengan cara yang Engkau kehendaki.”

Tiba-tiba bukit bergegar dab jatuh kesemua orang-orang raja tersebut. Budak balik berjalan kepada raja. Raja bertanya: “Mana dia kawan-kawanku?” Jawab budak: “Allah telah menolongku menghadapi mereka.” Lalu raja memanggil sebahagian lagi kumpulannya dan berkata: “Bawa budak ini ke tengah laut. Jika ia enggan, campakkan ia ke dalam laut.”
Bila tiba di tengah laut, budak tersebut berdoa dengan doa yang sama. Tiba-tiba perahu tenggelam dan semua kumpulan raja mati lemas. Budak balik semula kepada raja. Raja terkejut dan bertanya: “Mana kawan-kawanku?” Jawab budak: “Allah telah menolongku menghadapi mereka.”

Lalu budak tersebut berkata kepada raja: “Kamu tidak mungkin akan dapat membunuhku sehinggalah kamu menurut apa yang aku minta.” Tanya raja: “Apa dia?” Kata budak: “Engkau kumpulkan semua orang ramai di satu padang, kamu ikatkan aku di pohon kurma. Kemudian engkau ambil satu dari panahku dan letakkan panah tersebut pada busurnya. Kemudian engkau baca: Dengan nama Allah, tuhan budak ini. Kemudian engkau panahlah aku. Kalau engkau melakukan begitu, kamu akan dapat membunuhku.

Lalu raja pun mengumpulkan orang ramai di satu padang. Budak itupun diikat pada sebatang pohon kurma. Kemudian diambil satu panah dan diletakkan pada busurnya. Lalu raja membaca: Dengan nama Allah, tuhan budak ini dan terus dipanahnya. Panah tersebut mengenai bawah telinganya. Perlahan-lahan budak meletakkan tangannya pada tempat panah tersebut dan terus meninggal dunia. (Tiba-tiba orang ramai berkata: “Budak ini mengetahui perkara yang kita tidak ketahui)* “Kami percaya kepada Tuhan budak ini.”
Raja menjadi kelam kabut dan mengatakan: “Telah berlaku apa yang aku tidak mahu ianya berlaku.” Lalu raja menyuruh digali parit-parit di laluan-laluan orang ramai dan dinyalakan api di dalamnya. Sesiapa yang lalu akan diarahkan supaya kembali semula kepada agama asal. Jika tidak, akan dicampakkan ke dalam parit tersebut.

Lalulah seorang wanita dengan seorang anak kecilnya (bayi). Wanita tersebut gementar takut dicampakkan ke dalam api tersebut. Tiba-tiba bayinya bercakap dan berkata kepada ibunya: “Wahai ibu, sabarlah. Engkau berada di atas kebenaran!”

Hadis riwayat Muslim (No.5327 Kitab Zuhud dan Raqa’iq), Tarmizi (No.3263 Kitab Tafseer al-Quran) dan Imam Ahmad. Hadis disebutkan oleh Imam al-Nawawi dalam Kitab Riyadhus Solihin di bawah bab Sabar.
*di dalam kurungan ialah beberapa tambahan yang ada dalam riwayat Tarmizi

Di akhir riwayat, Imam Tarmizi menyatakan bahawa:
Budak tersebut kemudiannya dikebumikan. Pada zaman Sayyidina Omar r.a telah ditemui mayatnya dalam keadaan tangannya masih diletakkan di bawah telinganya yang masih luka.





dpt kaitkan x hidup kita dgn ghulam ni??? mcm mane ek care kite berdakwah selama ni???? adakah penuh hikmah?? atau main sembur je???? renungkan


wasalam

Saturday, April 23, 2011

serangan pemikiran


Assalamualaikum.... alhamdulillah...selamat mengikuti daurah yg bertajuk GF( ghazwul fikr )
alhamdulillah...kerana telah menjadi slh seorang drpd hamba ALLAH yg dpt mengikuti program ini....

jadi apa itu GF? or we call it "serangan pemikiran" in malay... i.ALLAH... dlm ghazwul fikr ni diceritakan perang yg dilakukan oleh Zionis ke atas pemikiran umat Islam sejak dahulu hingga kini... sehingga kita mungkin tidak sedar bahawa sebenarnya pemikiran kita telah ditakluk.... kita tidak perasan kerana anasir2 jahat ini menjadi satu kebiasaan dlm masyarakat Islam kita hari ni,,, hmmmm,,,, ape itu yg terkandung dlm serangan ini????

tetapi sebelum itu... jgn terkeliru ya... tidak semua Yahudi itu Zionis...
Zionis ialah satu ideologi untuk menakluk dan menduduki satu kawasan di Palestin yg bernama Bukit Zion....dan matlamat utama Zionisme ini adalah untuk melesapkan semua budaya yg ada di dunia ini hingga yg tinggal kelak hanyalah budaya dan kepercayaan Yahudi sahaja... dan yg ingin dilesapkan itu termasuklah kita umat Islam dan agama syumul kita iaitu ISLAM!


yg pertama KERUNTUHAN AKHLAK....
lihat lah masyrakat Islam hari ni.. kalau yg perempuan,,, pakaian terdedah sana sini,,, sentiasa tidak cukup kain... pergaulan bebas... Islam tetapi meneguk arak yg nyata haram dlm Islam.... lelaki dan perempuan bukan mahram,..tiada lagi batas... membuat maksiat di khalayak ramai tanpa rasa malu... nauzubillah....seperti rancangan hiburan melalaikan..... rancangan realiti yg dahulunya disertai oleh golongan remaja 20an tetapi menjadi lebih "advance" dgn rancangan unutk kanak2 bwh 12 tahun...ape semua nih????? dah xde dah kata seperti..." wah an nisa.... merahnya pipi malumu seperi Aisya Humaira si isteri nabi..."...juga tiada...." tabahnya kamu wahai muannas.....persis Fatimah Az Zahra......".... mustahil untuk kedengaran kata2 sebegitu.... mana perginya wanita2 hari ini y persis srikandi2 pejuang Islam seperti dahulu...sungguh buruk akhlak umat akhir zaman ini... dek perang yg dicetuskan musuh laknatullah... tiada jua lelaki segagah Umar yg mampu menggoncang dunia dgn suara lantang dakwahnya... juga tiada secerdas Sultan Muhammad Al Fatih yg bijak dan akalnya hanya untuk pembangunan Islam... hingga di sebut dalam hadis Rasulullah ....subhanallah.....

kemudian MENGHANCURKAN FIKRAH....
apa yg dimaksudkan dgn istilah ini???? apa fikrah kita sebagai muslim?? sudah tentu ISLAM bukan,????? tetapi kita Islam atau islam.... bukankah kita Islam sekadar pada nama sahaja.... jika aurat tidak dijaga.... yg dilarang ALLAH itu yg kita suka....lantas menjadi pencinta tegar pada duniawi.... kejar akhirat insyaALLAH dpt dunia... tp dunia yg dikejar....... akhirat entah la ke mana....

lantas MELARUTKAN PERIBADI...
sibuk memperjuangkan hak org melayu... mengagungkan-agungkan bangsa melayu...hingga terlupa...adakah selama ini kita hiduo atas paksi seorng melayu semata-mata?? diskriminas muslim berbangsa cina dan india.... apakah ini??? Abu Zhar Al Ghiffari... seorang sahabat Rasululah juga hamba yg taat pd ALLAH.. dia bukan lah golongan bangsawan arab.... beliau hanyalah pemuda berketurunan Lanun yg sgt digeruni di tanah arab..... namun bangkit menjadi daie yg layak berdamping dgn Rasulullah.... bukankah Islam tidak pernah membeza-bezakan penganutnya...maka atas rasional apakah kita memartabatkan bangsa melayu instead of bangsa Islam....??? saya juga melayu.... saya bukan menolak kenyataan bahawa saya berbangsa melayu... tetapi saya juga beragama Islam.... dan saya akan mati sebagai Islam... bukan Melayu...

dan....MURTAD....
bukan tidak pernah belaku... ttp byk kes murtad.... untuk hidup dlm mana2 agama kita perlu bermula dgn tauhid atau aqidah.... rasulullah s.a.w juga tidak akn bercakap mengenai ilmu fikh selagi aqidah dlm hati belum kukuh.... ketika turunnya ayat pengharaman arak, bandar Madinah menjadi banjir...banjir arak... kerana mumin madinah yg teguh aqidahnya..tidak pernah ragu untuk tidak mempersoalkan lagi mengapa turunnya ayat arak itu.... kerana apa.... hati mereka dibina bermula dgn aqidah..... aqidah yg kuat.... kita???? nk pilih usrah dgn study pown menjadi satu masalah yg rumit kan??? kerana kita tidak percaya akan apa yg ALLAH janji kpd org2 yg menolong agamaNYA...

5S..yg menjadi main part org Zionis utk memerangi org2 Islam...

SPORTS- tidak salah untuk beriadah..yg menjadi dosanya ialah apabila kita melihat aurat pemain2 yg terdedah,,,.. dan itulah yg dihidangkan zionis utk kita....juga salah jika kita bermain futsal sampai melambat-lambatan waktu solat.... kenapa tidak dijadikan pdg futsal itu sbgai medan dakwah?..hmmm....
SEX- zina sana sini... tudak kenal halal haram... semua itu buka amalan org Islam...juga bukan amalan org melayu la kan,... tp ape sudah jadi??? bayi terbuang ada sahaja 7hari seminggu....
SCREEN-tv dan wayang....tidak lain tidak bukan...direka untuk melekakan kita.... program hiburan tanpa henti... non stop korean or japanese drama... are you willing to continue it later?
SONGS- mendengar bunyi2 yg tidak menambahkan keimanan langsung... kita hanyut dan lalai menikmati muzik yg musuh kita cipta khas untuk kita.... masa mendengar lagu itu panjangnya lebih drpd membaca Al Quran
SMOKES- merokok??? ya....dadah????ya.... haram...! rokok juga jatuh hukum haram kerana memudaratkan kesihatan.... umpama membunuh diri secara perlahan-lahan.... rokok tidak pernah berasal dri tanah melayu ni... ia di import masuk dri tgn2 musuh kita...

4F

FASHION -they introduce to us a brand new fashion which is absolutely oppose to what we learnt in Islam kan,,,,and the stupid 'we' just accept and love their fashion... nauzubillah
FOOD- to be high standard person by eating McD's burger rather than eating Ramly's bugger.... each bite is equal to a piece of bullet which penetrate the heart of our brothers and sisters in Palestine... how dare we????
FUN-uncountable....
FEMALE- fitnah dunia... yg menjadi kelemahan kaum lelaki... stop calling yourselves man if you're just being such a fool in front of woman


benda2 yg tiada membawa keuntungan untuk akhirat kita... so should we change as all of them go change too??? no right....

so... dah bersedia untuk sabotaj produk Israel dan Amerika??? saya juga baru mahu bermula ayuh....! tp ingat.... sabotaj tidak bermaksud sabotaj org sekeliling juga ye...salah tuh...kalau mak dah hulur McD tuh nk gaduh ngn mak kew sbb xnk makan??? xkan...


fikirkanlah...maaf jika ada kekilafan.... bukan anda yg perlu berubah...tetapi kita.. saya juga.....wasalam....

Thursday, April 21, 2011

buat sahabat2ku


Assalamualaikum...

Kepada semua sahabat-sahabat yang sedang diuji, yang telah diuji & yang belum diuji.. sedarilah bahawa jika anda tidak hidup hanya dalam batasan hari ini saja, maka akan celaru fikiran Anda, akan kacau semua urusan, dan akan semakin menggunung kesedihan dan kegundahan diri Anda.

01.Jangan Bersedih... Cinta Allah dan Rasulullah menjamin kebahagiaan.

02.Jangan Bersedih... Redha Dengan anugerah Allah membuat anda kaya di dunia.

03.Jangan Bersedih... Allah Maha Pengampun lagi Maha Penerima Taubat serta Rahmatnya yang Maha Luas.

04.Jangan Bersedih... Semata-mata disebabkan anda berbeza dengan orang lain kerana setiap kejadian Allah itu ada kelebihan tersendiri.

05.Jangan Bersedih... Bila disakiti, dicela, direndahkan atau dizalimi kerana setiap perkara yang berlaku adalah dugaan dari Yang Maha Esa.

06.Jangan Bersedih... Sesungguhnya setelah kesusahan akan ada kemudahan.

07.Jangan Bersedih... Kerana kesedihan anda akan membuat musuh anda gembira.

08.Jangan Bersedih... Atas perilaku manusia terhadapmu tetapi perhatikanlah perilaku mereka terhadap Allah.

09.Jangan Bersedih... Allah tidak akan mensia-siakan pengorbananmu dan setiap perkara yang baik mahupun buruk ada hikmahnya.

Wahai sahabat-sahabat, janganlah bersedih, dunia ini terlalu hina untuk ditangisi.

- Artikel iluvislam.com

Sunday, April 17, 2011

lemah lembut

Rasulullah s.a.w bersabda, bermaksud:
"Sesungguhnya Allah itu bersifat lemah lembut dan ia menyukai sifat lemah lembut. Dan Allah memberikan sesuatu dengan cara lemah lembut yang tidak diberikan dengan cara kekerasan, dan juga tidak diberikan sesuatu melainkan dengan cara lemah lembut."(Riwayat Muslim)

Sifat Lemah Lembut

1. Sifat lemah lembut adalah sifat yang disukai oleh Allah sebaliknya sifat kekerasan adalah sifat yang dibenci oleh Allah.
2. Kekerasan tidak akan dapat menyelesaikan masalah sama ada yang meliputi bidang alam rumahtangga perhubungan masyarakat dan sebagainya.
3. Umat Islam dituntut supaya bersifat lemah lembut dan bertolak ansur didalam perkara-perkara yang tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang dikurniakan sifat lemah lembut nescaya ia akan memperolehi kebaikan dalam semua hal."(Riwayat Muslim)

1. Lemah-lembut adalah akhlak yang mulia yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada hamba-nya. Oleh itu orang yang memiliki sifat lemah lembut adalah orang yang sangat beruntung.

2. Melatih diri untuk dapat memiliki sifat mulia ini dapat dimulakan dengan menahan diri apabila marah dan mempertimbangkan baik buruknya sesuatu perkara sebelum bertindak.

3. Orang yang lemah lembut melambangkan orang yang sentiasa sabar dan tenang (tidak tergesa-gesa). Namun sifat lemah lembut ini lebih baik diseiringkan dengan ketegasan agar seseorang itu tidak mudah dipermainkan atau diperbodohkan oleh orang lain.

4. Rasullullah s.a.w adalah contoh orang yang paling lemah-lembut dan paling baik dalam pergaulan. Sesiapa yang melihat baginda dari jauh akan berasa gentar tetapi sesiapa yang bercampur atau bergaul dengan baginda tentu akan menyayangi baginda disebabkan oleh sikap lemah lembut baginda itu.

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) dan pohonkanlah ampun bagi mereka dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.
(Surah Ali-Imran 3: Ayat Ke 159)

Saturday, April 9, 2011

saye penat awk pown penat kan


penat!


Assalamualaikum...
blaja nih mmg penat kan...penat smp sye bercita-cita nk jd surirumah nanti..haha biarla degree or master ke(ecece...) tgi melangit pown tp PENAT! tadi terbaca blog Syakirah...penat die tgh wat IB... hoho....sye pown penat kat IBT ni...IB gak an..hihi....tp an... org kte keje lg penat! btol2.... sye agree 100%! sbb sye yg penah keje part time pown rse penatnye...igt lg...zmn mude2 sye dlu kan sye keje kat taska...sumpah penat...blek umah cam org gile...hmmm time tuh baru nk rse titik peluh mak ayh cari rezeki...huhu...sdeyh tau....slame ni tau minx dan minx duit je..(skrg xla...dah ade scholar sndri..hihi)....tp kdg2 minx jugak an..haha

ok..hari ni hari ahd yg agk mendung...mendung sbb sye nk abis cuti da...wahahaha.... tidakkk!!!! mse sye post nih..hw xciap lg derr,,, just to inform....i'm not gonna post here for a while... ye lah...busy tahap xtido la nti... mgu dpan bermula la klas yg akn stat kol 9pg smp kol 6.30 ptg!! 大変だ!!!!!sblm ni klas smp kol 5 je tau...tp sejak dah naik jd senpai nih...dah extend da....iyaaaaaaaaaaa......! xpe....  頑張ってね!

ok la...nk sambung wat hw ni(konon)..hihi..ja wassalam

Thursday, April 7, 2011

dia bukan org yg salah.... tp membawa hikmah





Terkadang kita terfikir :

Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?

Teman sekerja yang tak 'ngam'?

Kawan - kawan sekolah atau universiti yang tidak boleh nak buat geng study?

Housemate yang menyakitkan hati (sebab tak pandai membasuh pinggan, bercakap menggunakan kata-kata yang pedas, dan sebagainya) ?

Ataupun kekasih yang tiba-tiba dirasakan tak serasi?

(atau mungkin juga adik beradik, keluarga yang kita tidak boleh fahami perangai mereka?)

((ingat, entry ini bukan hanya untuk cinta-cinta sahaja, okey?))

Kerana hakikatnya, kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.

Pelbagai ragam dan karenah manusia yang dapat kita temui di dunia ini.

Kerana berlainannya manusia itu adalah untuk apa .....

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]

Untuk lita'arafu..

Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.

Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.

Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.

Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.

Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.

Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..

Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?

Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...

Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.

Takkan!

Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.

Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.

Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.

Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.

Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita: 'akan kekurangan diri kita sendiri.'

Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.

Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,

Untuk kita belajar sesuatu darinya.

Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ... semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.

Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.

Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.

Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.

Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?

Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.

Itulah dia Allah.

Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.

Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.

And He Knows best.

Wallahua'lam.

Bersabar, dan teruslah berdoa.

Allah itu pasti menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita, jika kita benar-benar yakin akan Dia..

Monday, April 4, 2011

suci sekeping hati


Sekeping hati dibawa berlari
Jauh melalui jalanan sepi
Jalan kebenaran indah terbentang
Di depan matamu para pejuang

Tapi jalan kebenaran
Tak akan selamanya sunyi
Ada ujian yang datang melanda
Ada perangkap menunggu mangsa

Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Mengharap senang dalam berjuang
Bagai merindu rembulan di tengah siang
Jalannya tak seindah sentuhan mata
Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba



Assalamualaikum...
hmmm....tetibe rse nk menyanyi lagu ni....
kita semua manusianyg dikurniakan hati dan akal....
jika mata kita melihat dunia ini masih panjang...
maka bersedialah dgn segala ujian yg dtg melanda...
jalan seorang mujahid...
bukan lah jalan yg sunyi...
sunyi dgn ujian...
sedalam mana cinta ALLAH pd hambaNYA...
lagi kuat dan dalam ALLAH akn mengujinya...
malah keaksih no 1 ALLAH iaitu RASULULLAH sendiri diuji sepanjang bergelar rasul...
maka...
mengertilah...
ujian ALLAH itu tanda sayang ALLAH pd kita....
kalau kita merasa beban pada ujian ALLAH...
maknanya...
cinta ALLAH itu juga kita anggap beban..NAUZUBILLAH...
ALLAH tidak akn uji kita dgn ape yg kite xmampu...
itu janji ALLAH dlm AL QURAN....
jgn sekali-kali memandang ujian sbg satu musibah...
nikmat itu juga satu ujian....
ALLAH beri kebijaksanaan akal melebihi org lain...
bukan untuk kita angkuh dan sombong dgn nikmat itu...
tetapi untuk kita kongsikan dan gunakan untuk jalanNYA...
ALLAH tidak memberi kekayaan untuk kita gunakan sewenang-wenangnya
tp salurkanlah kekayaan itu untuk membantu agama ALLAH....
bukan kah kita semua khalifah....
yg bermula sbg khalifah kpd diri sendiri
dan apabila kita di hadapan ALLAH
patuh dan taatlah sebagai hamba.....
ingat....
ujian bukan alasan untuk kita lemah...
tetapi di situlah kita perlu kuatkan iman....

untuk renungan saya dan anda bersama....wallhualam

h.a.t.i



Hati (heart) adalah satu organ yang ajaib. Ia berdegup 100,000 dan mengepam 100 gelen darah setiap jam. Bayangkan jika kita mengangkat air sebanyak itu dalam sejam. Mengikut sebuah kajian, otak sentiasa menghantar mesej ke otak , tetapi hati kadang-kadang tidak patuh. Fikiran kita mengatakan "kena solat", tetapi hati (perasaan) kita kata nak sambung tidur.

Hati yang Segar

Oleh itu, hati yang cerdik adalah hati orang mu'min yang merasai dekat dengan Allah, merasai Allah itu ada dihati kita. Butanya hati kerana jahil (tidak berilmu). Maka banyak manusia yang menjadi musuh kepada apa yang ia jahil lalu memusnahkan Islam dengan rasa cinta pada Islam.

Manusia akan menjadi luar biasa kerana hatinya akrab dengan Allah. Sebenarnya Allah tidak pernah meminggirkan kita, tidak menjauh dari kita, tetapi kita sendiri memilih untuk jauh dari Allah.

Hati yang dikuasai dengan kebaikan, akan melahirkan kebaikan yang banyak.

Begitu juga hati yang dikuasai dengan kejahatan, akan lahir kejahatan yang banyak.

Allah swt sangat melihat kepada hati.Justify Full


ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُم مِّنَ ٱلشَّجَرِ ٱلۡأَخۡضَرِ نَارً۬ا فَإِذَآ أَنتُم مِّنۡهُ تُوقِدُونَ

"Kepunyaan Allah-lah segala apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya, niscaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendaki-Nya dan menyiksa siapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu."

(Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 284)



p/s: ini ialah ihsan iluvislam...bg saye mse untuk asah fikiran yg buntu utk menulis....sumimasen... wasalam......

Sunday, April 3, 2011

xde idea la

Assalamualaikum...

gomen ne hoshizora,, saye xlah busy just bajet busy je..huhu...dah lme xmengepos..nk post pown tatau nk post ape..ngahaha. skrg dah masuk level pre-advance... quite hard... not quite but mmg susah tahap kari ayam la.... hihi... sedar xsedar dah bulan 4... hmmm... xlm lg bulan 6... nk amik EJU dah ni... penting gak tp yg lg penting ialai EJU bulan 11 nanti... nih bulan 4 drg bebudak IBT nk gi jln2 kat melaka...duitnye xmsuk lg...wahai JPA... cepat la bg saye duit...kering tahap ikan masin dah ni.....



oooo untuk membuatkan awak semua jeless... saya sdg bercuti seminggu... seminggu pown kira heaven la bg student ibt mcm sye.....duit xde...sooo xde plan untuk kuar pegi mne2..hihihihhi

ok...sorry sgt..i'm lack of idea ni....honestly dont know what to post...

ja..wassalam. =)

Friday, March 25, 2011

result saya!


Assalamualaikum....
xtertahan rasa hati nak cerita psal result exam haha..
excited mcm star sgt je minah ni..hehe..
ok dear integomb's juniors... bukan krg je dpt result....
kak atiq pown dpt result ok...
terlanjur ckap psal juniors integomb ni.. congratzzz to all 2010 spm candidates...
no 2 dlm sbp seluruh malaysia ialah satu pencapaian yg amat sgt membanggakan...
tahniah kerana berjaya memecah belahkan rekod Excell9..to be honest...mmg krg is expected to break our record pown...hahha...tahniah2... as the former student of Integomb..saya tumpang gembira... and yg plg penting cikgu2 Integomb yg plg terbaik dan dedikasi dlm dunia... tahniah cikgu2!...
sehebat mana pown seorang manusia bernama pelajar... mereka semua bermula dgn ABC yg cikgu ajar!


ok...selesai hujah junior integomb..haha...


talking about my result....
saya bukanlah plg excellent dalam kelas..
ye saya Excell9 tp saya excellent dlm cara sye sendiri kot..hahahahaha


Nihon Go (Japanese Language)

Goi ( Vocabulary) 86.7
Bunpou ( Grammar) 79
Kanji 69
Dokkai ( Comprehension) 65.5
Choukai ( Listening) 83

Social Studies

Chiri, Rekishi ( Geography, History) 77
Keizai, Seiji ( Economics, Politic) 77

Eigo ( English) 80
Suugaku (Math) 76



alhamdulillah... syukur.. xfailed...
tp nk kata hebat itu jauh sekali....haha
cukup untuk lulus...
tp xcukup untuk pegi Jepun....



でも、今 から がんばる つもりです。
必ず 日本 へ いきたいです!

じゃ また ね!

wasalam =)

Friday, March 11, 2011

hikmah di sebalik semuanya...



Assalamualaikum.... berita tergempar gempa bumi pada magnitude 8.9 pada skala ritcher melanda Honshu, Japan... mengakibatkan tsunami setinggi 10 meter... bandar2 utama seperti Tokyo dan Sendai plg teruk dilanda tsunami... tempat2 lain juga masih lagi dilanda gempa yg berterusan hingga kini... abang sye di Yamagata pown masih lagi berasa gegaran pada saat saya menulis post ini... sama2 kita doakan semoga semuanya selamat.....


juga buat saudara2 islam kita di Libya yg masih bergolak... bacakan qunut nazilah dan banyakkan berdoa buat mereka......

ambil iktibar drpd setiap ujian yg ALLAH beri ini... ini bukan sekadar bencana... tapi bencana yg menguji sejauh mana keimanan kita sebagai hambanya...

ALLAH tidak akan menguji kita dgn sesuatu yg kita sendiri tidak mampu mneghadapinya... i.ALLAH....

Friday, February 25, 2011

adakau kau lupa

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Merentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan

Gemilang generasi yang silam
Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah

ini sejarah kita




Assalamualaikum.... apabila berjanji harus ditepati...
so sye janji dgn kamu semua yg saya nk cerita psal ISK kan... ok.. walau pown tidak terlalu complete tp cukup lah untuk menggambarkan betapa saya happy dan bersyukur sgt kerana terpilih untuk mengikutinya... mengambil berkat maulud nabi hari itu, maka berlangsunglah ISK kat taman danau desa... hihi... tempat tgl ak n kwn2 ibt skrg... kire cam tuan rumah la ni haha,, ok.. ok.. back to the point...

Ini Sejarah Kita

inilah nama program yg saya ikuti dan insayALLAH kan terus mengikuti.... bukan satu majlis grand yg sgt gempak tetapi inti patinya yg penting dan itulah yg sebenar-benar gempak... basically it's about ISLAM... adakah saya orang "Islam"... atau pown saya org "islam" ..
ini bukan masalah typing error antara I ataupown i... tapi ini yg sebenar... Islam... a capital letter of "I"... merujuk kpd kata nama khas.... sekadar kata nama khas... tapi "i".. sebaliknya 'i' kalau kita tidak pandang pada sudut tatabahasa... saya faham dan anda juga faham bahawa 'i' ialah verb kan??? jadi... adakah anda Islam atau islam?? adakah anda Islam hanya pada nama...?? atau anda mmg islam dan menggerakkan islam itu?????

hidup ini untuk ape???? xperlu saya nk bg contoh jauh2!.. merujuk kepada diri sendiri... hari2 bangun tidur, solat subuh... pastu buat lunch .. breakfast... siap2.. pegi IBT... sehari suntuk dlm klas... kol 6 blek kondo... buat shukudai... and tido... thats' all! setakat itu sahajakah hidup kite???? seakan-akan robot yg dihidupkan pada pagi hari untuk bekerja... dan akan dimatikan untuk rehat bila malam??? anda robot atau manusia???? yappari... manusia kan!!! jadi kenapa hiudp seperti robot???? blaja... gradute... kerja.. kahwin and at last mati! itu sahaja????? sedangkan ape sebenarnye tugas kite di muka bumi ini?????


" dan (ingatlah) ketika tuhanmu berfirman kepada para malaikat " Aku hendak menjadikan khalifah di bumi..." Al Baqarah ayat 30

" aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku" Az Zariyat ayat 56


jadi??? ape tugas kita kalau bukan sebagai hamba untuk beribadah kepada ALLAH dan menjadi khalifah di muka bumi ini... itu sahaja.. due itu sahaja... tapi bagaimana???? baiklah.. anda kata kerja itu satu ibadah! betul.. jawapan itu tidak salah....tapi dalam hadis Rasulullah ada menyebut bahawa kita semua logam.. dan seperti yg anda blaja dalam chemistry... logam ada bermacam-macam dan berbagai fungsi... begitulah juga manusia... ALLAH tidak ciptakan semua manusia itu hanya untuk menjadi doktor atau engineer.. tapi berbagai-bagai... semua org ade keunikan dan kemahiran sendiri yg harus diguna pakai untuk menaikkan Islam... Saidina Umar Al Khattab,,, apa logam beliau??? sifat garang dan bengis nya,... itu logam beliau... dan beliau gunakan logam itu setelah beliau memeluk Islam... siapa tidak gerun melihat sahabat ini... subhanallah... tidak sia-sia sifat garang yg ada dlm diri beliau... hingga musyrikin gentar untuk menafikah shahadahnya...


Rasulullah juga bermula dari bawah hingga disambung oleh para sahabat dan pemimpin2 besar Islam selepas itu.. dan kita juga harus bermula dgn diri kita sendiri.... Individu Muslim... untuk membina Baitul Muslim... kita harus bermula dgn Individu muslim! perbaiki diri, dan insyaALLAH.... kita juga akn dipertemukan dgn Individu Muslim yg lain untuk membina Baitul Muslim yg akhirnya melahirkan Masyarakat Muslim...kemudian terbentuk Kerajaan Islam yg berkembang menjadi Daulah Islam dan akhirnye mencapai Empayar Islam dan akhirnye menjadi sebuah Ustaziyatul Alam....


tidak sedihkah melihat bahawa suatu masa dahulu kita pernah menguasai 2/3 dunia.... adakah kita lupa?? kita pernah berjaya??? adakah kau lupa?? kite pernah berkuasa?????

sahutlah seruan Isk... demi mengembalikan 2/3 dunia yg pernah kita kuasai satu masa dahulu... insysaALLAH.. wallahualam.....yg baik itu semua drpd ALLAH insyaALLAH!

Saturday, February 19, 2011

posting with a high speed!




salam... hisashiburi ne... sorry.. lme x mengepos... currently busy... sejak dah naik senpai nih..huahuahuahua..... no la... not really busy but cbe membusykan diri yg xbusy.. ohh shut up1 stop talking about busy! just to inform you that i'm gonnan sit for four test this week.. sadis kan... dua test geography which we call it Chiri and of course la.. test Nihon go... doakan la sye selamat segalanya ye.. hahahahaha..... ooo yee.. saye sgt sdeyh dgn mgu lpas sye... asyik sdeyh aje.. kerana merasakan diri sudah tidak berguna lagi.. asyik dimarahi sensei.... kesian sensei.. Horikomi sensei.. gomen ne... sye bukan sengaja x bce keizai( ekonomi) dan bukan sengaja x paham seiji (politik).. i'm just... lack of revision maybe,., so.. jgn buat sye takut lagi..sye makin takut ngn sensei skrg... i'm gonna do my best for my test... and tashikani,.. wanna improve my nihon go la... haha.. tell you what.. i also gonna have an interview regarding my future... where to go and what to study in Japan.. so far.. i've got no plan... and i'm just preparing answer not my real future plan for this interview.... oh today is my younger brother's birthday..

HAPPY BIRTHDAY TO MUHAMMAD ALIFF ALIMIN BIN YAHYA.
..

dont play2 r... study...hahaha.. he just 9 years old la... boleh main2 lg..haha.. ok til then assalamualaikum....


p/s... i will write about my ISK experiences... after i finish my test keyh.. and lot2 of things to write....i promis you... bye

Friday, February 4, 2011

senyum =)

senyumlah walau tension tahap moksya sekalipown =)



Assalamualaikum... hoshizora.. ampun dehh... xsempat nk mengepos.. saya kan busy! hahahaha.... bile bce blog org baru la nk terinspirasi..muahahahaa..... actually.. enggak tau mau tulih ape... hihihi.. uishh.. byk gelak je la ko nih atiq! tulis la... waaaaaa.... tatau nk tulis pe...! xde tension pown.. tuh cite mgu lpas punye lpas...ok mari ana cakap pe2 yg berlaku di blkg dpan tepi umah sye... no! bukan rumah saya tp "saya"..

ok! dear friends in Egypt... keep on praying... and we here in malaysia also will always pray for your safety insyaALLAH... sometimes rse baik la malaysia jd cam mesir sekarang.. agree? revolusi itu perlu... YA ALLAH...selamatkanlah rakan-rakanku...senoir-seniorku... semua umat Islam yg berjuang demi menegakkan agamaMU di Mesir... tumbang hancur ranapkanlah pemimpin yg tidak memimpin kerana mencari redhaMU....amin

dear Ibt' senpais! omedetou dan tahniah juge congratzz kerana telah berjaya gradute from ibt yg menderakan itu.. mendera utk ko juga atiq! haha... tgu lah saya di jepun ek.. kalau bisa sayap ini terbang.. akn kusampai ke sana... mata ne....

kelantan! i love u! sejak blk dri kg nih makain menebal pulak rse chentaku pd mu KLATE... ye la.. kat mne nk cri kuih enam bijik "seriya" ja... mana nk cari sawah padi yg indah terlentang kat kl nih... nk sedut angin pantai mne kat kl nih... waaaaaaaaaaa......

ye.. hari ni saya nk balik kondo taman desa yg terperosok tuh..haha.. tipu je..elok je duk tgh2 kl tuh... berbekalkan shukudai yg xciap... bajet nk ciapkan la mlm nanti reramai... and bakal dpt result test yg 98% untuk diresit balik... resit keizai lagi... atiq! akiramenaide kudasai!! ALLAH sentisa ada.. cuma kamu je yg lupakan DIA... nauzubillah...


ckop la smp cni... nk ciap da... nk kahwin japgi.. opss bukan.. nk tgok org kahwin je..haha
ja... mata ne

Saturday, January 15, 2011

mana roh kita?


Assalamualaikum... lme xpost entry kan..hihi... hidup ni ssh nk sunyi drpd silap... sentiasa riuh dgn kesalahan ...kecik atau besar... ttp kesalahan... angkat tgn spe yg xpenah buat silap dlm hidup ni... xde kan... so u're not perfect...so do i ! tp kite ni manusia yg sentiasa buat silap tetapi kita juge manusia yg lahir dgn hati dan perasaan... beza nya hanya kita sedar atau tak... tu je... dan bezanya antara kita sedar dan bertindak atau kita hanya sedar and fullstop di situ... kita juga manusia yg ade akal... tp xtahu gne akal.... memetik kata2 kak naqibah kak husna hari tu... Jepun ialah negara yg penuh dgn kemajuan... sgt tepu smp nk termuntah tgok kemajuan mereka... sama mcm Amerika... tp satu je yg xde kat Jepun dan Amerika... mereka xde roh... hanya jasad yg bernyawa tanpa ada roh... they create machine without noticing that they are also machines... robots! jiwa mereka kosong... jasad tanpa roh... mcm mana tuh? kita? nampak jasad... tp betul kew kite ade roh... amal fizikal dan amal hati... mane yg penting? hidup org Jepun ni xde mokuteki( hala tuju... tujuan...sasaran)... they do things just for manzoku( kepuasan) dan kita mcm mane?.. dlm kamus hidup drg pown they dont believe GOD! what an empty life... mane hala tuju hidup? puas untuk satu2 kerja. and habis!

kita muslim... dan kita tahu mokuteki hidup kita hanya untuk ALLAH... berbekalkan satu mokuteki ni.. kita hidupkan roh kita untuk menggerakkan jasad... mengejar mokuteki kite... kite ade akhirat sebagai mokuteki... as we believe in ALLAH , MUHAMMAD dan AKHIRAT... dan usaha ke arahnya...cukup untuk menghidupkan roh dalam diri kita... so Malaysia? ade roh?? pandanglah dgn mata hati dan iman... carilah roh dlm negara ini... ade ke?


wallahualam