Monday, October 15, 2012

cerita kaab bin malik



Assalamualaikum.

hari ini nak bercerita. bukan pasal buaya dgn kancil, tetapi pasal Kaab bin Malik.tahu x siapa kaab bin malik ni? kaab bin malik ini ialah salah seorang sahabat Rasulullah, hidup sezaman dengan Rasulullah. kaab bin malik menyertai hampir setiap perang. tapi satu perang yg tidak disertai kaab ialah perang tabuk.pada waktu itu, perniagaan kaab mendapat keuntungan yg banyak. dek leka akan nikmat itu kaab tidak pergi menyertai perang tabuk. pada hari berangkatnya angkatan perang, kaab berlengah, sampailah semua angkatan sudah keluar dari madinah tapi kaab masih berlengah.

setelah pasukan perang keluar, kaab sedar yg org2 yg tinggal tidak pergi berperang hanyalah orang2 yg sudah tua, perempuan2, kanak2 yg tidak upaya untuk pergi berperang. timbul rasa kegalauan dalam hati kaab. 

setelah pasukan perang pulang, maka berduyun-duyun lah org2 yg tidak mengikuti perang ini, pergi ke masjid untuk bertemu Rasulullah bertanyakan khabar peperangan. pada waktu itu kaab juga masuk ke dalam masjid untuk menyertai rasulullah, tetapi rasulullah menghadiahkan kaab senyuman pahit.

kaab berasa bersalah dan terus pulang ke rumah. dalam pada masa yg sama, rasulullah menyuruh sahabat2 lain supaya bersikap dingin dengan kaab seperti mana saranan ALLAH. kaab berasakan keadaan dia pada waktu itu sangat sempit.dia bermohon taubat pada ALLAH sungguh2.selepas itu barulah taubat nya diterma ALLAH. setelah itulah baru Rasulullah dan para sahabat kembali melayan kaab seperti biasa.


"Dan (Allah menerima pula taubat) tiga orang yang ditangguhkan (penerimaan taubat mereka) hingga apabila bumi yang luas ini (terasa) sempit kepada mereka (kerana mereka dipulaukan), dan hati mereka pula menjadi sempit (kerana menanggung dukacita), serta mereka yakin bahawa tidak ada tempat untuk mereka lari dari (kemurkaan) Allah melainkan (kembali bertaubat) kepadaNya kemudian Allah (memberi taufik serta) menerima taubat mereka supaya mereka kekal bertaubat. Sesungguhnya Allah Dialah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani."

At Taubah:118

dinyatakan di sini 3 org itu islah kaab bin malik, hilal bin umayyah, dan mararah bin rabi

 "Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri- isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah- rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehinggga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya) kerana Allah tidak akan memberi pertunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka)."
At taubah:24
 Allahu Allah.
Allah kata MAKA TUNGGULAH. bacalah dari sudut mana pun, ayat itu berbunyi amaran. nauzubillah sempit nya jiwa yg mana taubatnya ALLAH tangguhkan. nauzubillah.


jika kita masih melihat dunia sebagai sebab untuk kita berlengah maka kita silap. 
Allah memberi dunia sebagai loncatan, tempat untuk kite mengejar akhirat.
tapi manusia hari ini hidup, seolah-olah dunia inilah tempat duduk abadi mereka.
Allahu Allah.

wallahualam.




 

Wednesday, October 3, 2012

thabat, pahit tapi manis




Assalamualaikum,,,

like seriously dah lame sgt xupdate ni,,, selalu nya seronok bercerita pasal pengalaman tarbiyyah. tapi dah lame xmenulis pasal tarbiyyah di sini. ye. tepat sekali. blog ini bukan tempat luahan perasaan. walaupun ianya pernah menjadi tempat luahan perasaan. pernah. tapi cukuplah, untuk menjadi seseorang yg bermanfaat kpd org lain, luahan perasaan tolak tepi. tapi update pasal diri mungkin boleh dimaafkan lg,, heee. sbb saya manusia biasa, yg dikurniakan otak oleh ALLAH untuk menulis, dan kerana saya ini manusia, maka ada ketika nya saya juga kehabisan idea untuk menulis. ini spesis manusia yg mengaku dirinya manusia bila melakukan kesalahan. semoga terus ingat bahawa diri ini hanya manusia, eh silap, diri ini hanya HAMBA apabila berjaya i.ALLAH. 




Alhamdulillah semester pertama sebagai pelajar univeristi, ecceh.. berakhir sudah, masuk sudah 2nd semester. result? pencapaian? oh xperlu la nk cerita kat sini, cukuplah saya katakan, sikit atau banyak tetap rezeki, tetap nikmat dan tetap ujian. Alhamdulillah.

hari raya? Alhamdulillah sempat beraya dgn family terchenta. seronok? of course. atarimae!! heee. rasa xsabar nak habis belajar. bukan sbb nk kerja, tapi nak balek duduk rumah dgn family.oh homesick. tapi takde ape nak dikesalkan, malah bersyukur. di sini, tempat yg jauhnya 7jam naik flight dari malaysia inilah bertemunya saya dengan si DIA. si DIA yg bernama TARBIYYAH. semoga saya terus jatuh cinta dengannya, kerana cinta itu sahaja yg akan membawa saya kepada PENCIPTA saya. *senyum manis2!

tapi thabat itu bukan macam kelip mata. tidak. tidak sesenang itu. tapi itu juga bukan alasan untuk melarikan diri dari tarbiyyah. ye. ketika menulis post ini teringat kalimah ALLAH yg satu itu.

"wahai orang-orang yg beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" As Saff : 2


Allahu Allah. tahu akan kebenaran, tapi saat ianya tidak menguntungkan maka kita menolak. jalan ini sumpah xtipu panjang. tp manis. bukan mula2, tapi di penghujung. 

ya ALLAH, tiada lain yg aku minta selain kekuatan untuk thabat. 

thabatkan aku dan mereka. amin ya rabbul alamin.


Sunday, August 5, 2012

ramadhan kali ini



Assalamualaikum


busy nye org itu. sampai xsempat mengucapkan salam ramadhan dekat muslimin2 lain yg mungkin terserempak dengan blog ini. eheh.
bukan agak lambat lagi dah, mmg lambat pun tapi, Salam Ramadhan buat kaum keluarga, sahabat2 yg dikenali mahupun tidak dikenali, eh ade ke?semoga kita meninggalkan ramadhan dengan iman yg superduper hebat nya, insyaALLAH.

Ramadhan sudah pun melewati fasa pertengahan pertama dan sudah pun memasuki fasa pertengahan kedua. fasa lima belas terakhir.

bukan mahu bertanya tentang ibadah dan amalan orang lain. tetapi ingin merenung ibadah sendiri.

masa berlalu sangat pantas. pejam celik, pejam celik ramadhan sudah ingin berlalu sedikit masa lagi. dan kita masih dengan angan2 duniawi. bukan anda dan dia sahaja, tetapi saya, nauzubillah.

ramadhan pertama di jepun.

alhamdulillah. tipu lah kalau dikatakan tidak ade yg luar biasa. sangat luar biasa panasnya. anda tahu? musim panas jepun lebih panas daripada suhu harian malaysia, walaupu jepun negara empat musim. panasnya bukan macam panas malaysia, panasnya ade humidity yg sgt tinggi. faham ke?
dan yg paling menariknya cabaran ramadhan tahun ini ialah ramadhan yg disertakan dengan final exam dan kepanasan summer. the battle of ramadhan+exam+summer!

tapi alhamdulilah. selagi kebergantungan kita hanya ALLAH. yg memudahkan urusan itu pasti juga ALLAH bukan orang lain. tarbiyyah ramadhan dan summer tahun ini.

"maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"
Al Insyirah:5

balik malaysia? ya! saya akan pulang. dua minggu lagi! *countdown :)

oh disini saya sertakan sedikit gambar2 sepanjah jauhlah ke iwate dan miyagi 

 matsu island
 hiraizumi the world heritage


wallahualam

p/s: maafkan saya kerana entri ini tidak berisi.

Sunday, June 24, 2012

itu tanda sayang bukan tanda benci

Bismillahirrahmanirrahim,

eh2,, report xnak buat tp blogging nak, hmmm

maafkan saye hoshizora, kerana sebulan sekali pun belum tentu sye dtg jenguk awk utk menulis sepatah dua di sini, maafkan saye.

alhamdulillah, masih diberi nafas, nafas dalam Islam dan insyaALLAH juga dalam keimanan. 

hijjaz pernah bernasyid dalam lagunya,

hidup tidak selalu indah
langit xselalu cerah,

hidup saya juga tidak selalunya indah,
macam manusia2 lain di luar sana juge,

dua minngu lepas dengar cerita dri sahabat baik, family nya ditimpa musibah. dan sye tenangkan hatinya dengan katakan bahawa ALLAH itu sayang sgt2 dekat dia dan family nye sbb tu ALLAH uji dia dan family die.

esok nya, saya pula kehilangan pencil box saye. sekali dgr semua org pun nk gelak kan? pencil box je pun kan,

oh tidak!

dalam pencil box itu ade id dan password yg saya guna utk pc kat university. dan bukan itu sahaja, dalam pencil box itu juga, ade はんこ。iaitu sejenis cop. cop bank. cop agreement dan sebagainya.siapa yg tak nak nangis bila tahu benda2 tuh semua jatuh dan hilang entah ke mana.
saya pun takde idea bila pencil box tu jatuh. sampai ke pasaraya maxvalue saye mencarinya. 

tapi xjumpa.

seminggu lebih iaitu beberapa hari sblm ni baru jumpa. alhamdulillah.

dugaan minggu lepas pulak.
disebabkan terleka dgn masa yg berlalu, saya rushing naik basikal kejar densha(tren).
akibatnya, jatuh basikal disebabkan jalan yg licin dan kelajuan yg melebihi had. jatuh di depan tempat tgu bas di mana sebuah bas sedang berhenti mengambil penumpangnya. apa yg saya mahu katakan di sini, makna nya ramailah yg melihat saya jatuh ketika tu. sakit. tapak tgn dan lutut saye lebam sikit. alhamdulillah takde luka serius. malu lebih lagi kot dri sakit.

apakah tanda nya ALLAH sgt sayangkan saya juga?

ya. jawapan nya ya!

kerana mungkin saya telah jauh driNYA
dan DIA sedang memanggil saya untuk dekat dgnNYA.
ya ALLAH, DIA sgt romantik.
saya yg terlalu kejam buat xnampak cintaNYA.
astaghfirullah al azim,

ya.
ujian itu bukan tanda benci,
tapi sebenarnya tanda cinta dan sayangnya ALLAH dekat kita.
kita menjauh,DIA panggil kita untuk dekat dgnNYA.
sbb DIA tahu.
manusia ini mudah lupa.
hanya mengingatiNYA saat dalam kesusahan.
lebih teruk lagi menyalahkanNYA saat dalam kesusahan.
nauzubillah.



alhamdulillah, semalam iaitu 23.jun berkesempatan berjalan(naik bullet train) sampai ke aomori
dan tadabbur alam.

idea tercantas disini, mohon berundur,
wassalam. =)











Wednesday, May 9, 2012

jepun, saya, anda dan tarbiyyah



Bismillahirrahmanirrahim, 
Assalamualaikum w.b.t
rase sgt janggal sbb tempat tulis post kat blogger dah berubah wajah (nmpk sgt lame benor nyee xmengepos) yupp saya xmengepos since saya terbang ke bumi sakura ini, 

 subhanallah, cantik kan,

ye sakura sudah tiada, dah gugur lebih kurang seminggu yang lalu, tiada kalimah lebih agung yg mampu mengalahkan kalimah SUBHANALLAH saat melihat kelopak2 sakura yg kembang indah. selama ni just dgr je betapa sakura ni sgt menjadi sanjungan org2 jepun, dan alhamdulillah akhirnye dpt rasakan nikmat nye melihat sakura yg indah dgn mata sendiri, mungkin mmg byk kamera2 mahal yg boleh snap gambar2 sakura yg cantik2 lagi indah2, tapi ttp kalah dgn mata, deria pemberian ALLAH dekat kita nih,, subhanallah sakura itu sgt cantik, cantik bila tgk dgn mata sendiri, kalah semua lens kamera.

kenapa boleh cerita pasal sakura ni ek, konfius kejap, sepatutnya yg menjadi topik hangat (hangat la sgt kan),, ialah macam mana kehidupan saya di jepun. ALHAMDULILLAH, nikmat dan peluang yg mungkin sekali je dtg dlm hidup saya iaitu dpt belajar di jepun, saya suka Jepun, ! terus terang saya dah jatuh cinta dengan Jepun. atau dengan lebih tepat lagi, saya sudah jatuh cinta dengan yamagata. tempat saya tinggal sekarang. kalau ikut peta jepun, yamagata itu berada di belah timur utara jepun, tapi pepatah pun dah sebut, semua org pun dah sebut, HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, ELOK LAGI NEGERI SENDIRI kan, macam mana terjatuh pun cinta saya pada jepun, sayang saya pada tanah air xterlawan la kan, hoho, apatah lagi cinta saya pada ISLAM, Islam bukan agama saya, tetapi CARA HIDUP SAYA insyaALLAH,.

macam mana dengan study? alhamdulillah, utk yg xtahu, atau terlupa, atau saya mmg xpernah bgtau pun, saya pelajar tahun satu yamagata university dalam bidang humanities and culture studies, saya the one and only pelajar malaysia di yamagata nih yg amik course itu, tak ade senpai (senior) yg same course dgn saya, jadi saya terpaksa berdikari, oh, senpai2 saya yg lain semuanya budak2 engineering,, untuk general education subject ade lah senpai2 bg suggestion class ape yg best, yg xssh untuk score alhamdulillah,, anda harus jeles dgn saya, kerana apa? kerana saya ada senpai2 yg sgt osem dan baik hati, pada hemat saye lah,, kalau anda xrase begitu pun tak ape lah. cuma saya je yg kdg2 rasa, saya bukan lah kouhai (junior) baik terhadap mereka. itu terpulang lah dkt mereka nk menilai, tp harus igt sebaik- baik penilai hanyalah ALLAH. siapa kita nk menghukum manusia, sedangkan kita ni pun manusia kan,

sunyi? ye saya rase sunyi kadang2, sbb dekat yamagata nih, student perempuan hanya ada dua org termasuk saya, srg lagi senpai saya yg ddk dkt kampus lain. jauhnya 40 minit naik tren, jauh la jugak ek, jadi sgt tipu kalau saya kata sye xsunyi, ye, daimate saya empat2 lelaki, course engineering,.tp saya tahu, ALLAH bukan nak jauhkan saya dari kawan2 saya, tp sebenarnya DIA nak saya lebih dekat dgn DIA. saye je yg buat2 xtahu dan sentiasa jauh dariNYA, =(


tapi hari tu alhamdulillah, masa golden week(cuti seminggu minggu pertama bulan mei) saya berkesempatan turun ke saitama, yg terletak sblh dgn tokyo, dan di sana saye jmpe semua rakan2 ibt saya, sumpah! saya sgt rindu mereka, dan pertemuan yg singkat tuh pun even singkat, sgt bermakna kot,

apa lagi mahu cerita ek, oh ye,, saya akan mula sgt2 merindui malaysia bile makanan depan mata saye, saye xboleh makan. hmmm itu mungkin masalah plg ssh la kot, bukan ssh nk atasi, tp mmg menguji kesabaran dan keimanan, tp alhamdulillah, dunia dah maju, applications iphone ade je yg list kan makanan2 halal, alhamdulillah, ye, saye rindu makanan malaysia. itu bezanya dan bestnya malaysia berbanding nihon, hehe...

berckp psal nihon(jepun) nih,, saye rase sgt kesian, saya bukan nak kata saya ini orgnye iman penuh di dada tidak,, tp rase kesian melihatkan negara gah dgn teknologi dan etika kerja yg tinggi mcm nihon ni, syg nye tak ade ROH. faham ke? rakyat2 nye xpeduli sgt dgn agama. bagi mereka agama itu bukan sesuatu yg penting. org2 nye tak ade pegangan yg kukuh. syg kan. dikatakan org jepun nih akhlak dah islam, cuma akhlak nya tidak bersyahadah, aqidah nya belum sejahtera, hmm zannen. (rugi) 

dan kita sbgai umat Islam, x pernah nak rasa bersyukur dilahirkan sebagai muslim, malah suka menjadi fitnah pada agama sendiri dgn akhlak yg buruk, nauzubillah.

tak pernah hilang dan akan terus melekat dalam kepala otak saye ttg ape yg pernah seorg ukhti ini katakan,

"pulang dari nihon(jepun) ni ada dua je kemungkinan, sama ada kamu menjadi lebih baik, dan sgt baik dari diri kamu sekarang, atau kamu jadi sgt jahat dari diri kamu sekarang, tidak ada yg pulang dan dia ttp macam tu shj, kirenya perubahan akn ade, dan kemungkinan hanya ada dua"

rugi lah kita kalau kita menjadi lebih jahat dari apa kita skrg, 


saya bukan tgh berckp dgn anda sahaja,
saya bercakap dgn diri saya,
kerana saya juga xmahu jadi lebih jahat dari apa saya skrg ini,
dan saya juga mahu anda rasa begitu juga,

tegarkah kita untuk kata kita ini sudah cukup baik,
tarbiyya tidak perlukan kita dan kita juga tidak perlukan tarbiyyah
tahu apa itu tarbiyyah?
tarbiyyah itu didikan,
bukan didikan dalam bilik darjah,
tapi didikan atas muka bumi ALLAH ini,
untuk kita cari jalan pulang kita,
bukankah asal kita syurga,
kerana nabi ADAM juga berasal dari sana bukan,
jadi kita tidak mahu pulang ke sana?
seronok duduk di dunia?
dunia itu seronok bagi yg mahukannya,
dan akhirat itu juga seronok,
juga untuk yg mahukannya

wallahualam,

p/s: saya pun tidak tahu apa sebenarnya topik uatama post ini, kerana mulanya hanya ingin menulis perkembangan diri dkt jepun, dan alih2 masuk bab tarbiyyah,, hmmm xpe la, bukannya melencong masuk perkara yg xperlu diperkatakan pun kan, =)




Tuesday, March 20, 2012

let's fly up high!


Assalamualaikum,

dear hoshizora,

just to inform you that i'm flying off to japan tonight, till we meet again,, haha,,,
insyaALLAH kalau ada masa, akan cuba mengepost update,, atau mungkin pengalaman, juga ibrah sepanjang perjalanan di sana insyaALLAH.

sesiapa yg mungkin berada di KLIA malam ini, jumpa di departure hall ok,

wassalam ~

Friday, March 9, 2012

tinta As-syuhada untuk Syria



Oleh:

Nur As-syuhada binti Amran

Tahun 2 Universiti Ain Shams

Padat.Tempat- tempat begini memang normal padat begini.Padat dengan manusia seantero bandar Kaherah ini barangkali.Tambah pula, hari ini hari minggu. Hari anak- anak menagih janji daripada sang bapa di gedung teddy bear mega Toys R Us… hari surirumah pun mahu menuntut hak masing- masing sebagai pengatur barang- barang dapur terhebat. Hari remaja- remaja kononnya mahu melepaskan tekanan dengan aktiviti lepak, tipikal remaja.Macam di Malaysia juga.Logiklah pusat beli- belah terbesar di Mesir, City Star ini padat amat.oh, satu sebab lagi! Hari ini 2 Mac… awal bulan. Patutlah!

Duduk santai menghadap kaunter KFC di Food Court.Mengabaikan hingar- bingar jerit dan gelak tawa manusia yang kian membanjiri ruang makan itu, tangan mencapai HTC dari poket jeans. Ibu jari menyentuh ‘menu’ di skrin, masuk ke ruang ‘internet application’. Laju, skrin memapar laman ‘saved page’. Hujung telunjuk menolak cursor di skrin ke pautan berwarna biru. Mata fokus pada laman utama blog seorang kenalan maya yang baru saja dibuka di tab baharu.

Lagi warta dari bumi Syam; Syria. Lagi kisah penyembelihan besar- besaran masyarakat Sunni di Homs.Lagi cerita kebinatangan Bashar al- Asad dan tentera- tenteranya.Saban hari, jumlah umat yang syahid kian bertambah.Barangkali angka- angka kematian bisa diterjemah ke carta palang. Oh, macam mahu buat carta palang markah pelajar lulus di sekolah saja gamaknya! Semudah itu nyawa melayang di tangan manusia bertopeng iblis, langsung tak punya nilai kemanusiaan.

Tak cukup pemuda- pemuda, wanita dan kanak- kanak tak terkecuali dalam pelan perancangan kejam Bashar al- Asad.Betapa dia tak punya etika dalam berperang. Oh, terlupa pula, apa golongan syiah nusairiyyah yang jauh terpesong ini maklum dalam larangan- larangan dalam berperang yang ditekan oleh Rasulullah…? Eh, terlupa pula lagi, adakah manusia ini sedang berperang dalam erti kata sebenar? Berperang dengan rakyat sendiri…

Hari demi hari, jelmaan iblis itu seakan membentuk ‘timeline’ nya yang tersendiri dalam plot penghabisan nyawa manusia. Ah, dunia apakah ini? Terasa macam menelaah hikayat perang zaman Julius Caesar Rom lama…

Bercerita perihal pembunuhan beramai- ramai, aku terfikir- fikir.Apa mungkin pembunuhan beramai- ramai versi Bashar al- Asad ini pembunuhan paling kejam abad ini atau bagaimana? Akal cuba membanding- banding ‘kehebatan’ keluarga Asad ini dengan puak Israel di tanah Syam yang sebidang lagi;Palestin. Cuba juga membanding Asad dengan puak Soviet di Bosnia puluhan tahun lalu.Kesemua mereka punya persamaan.Misi membunuh rakyat beramai- ramai.Misi menghapus etnik beramai- ramai dan paling nyata, misi menghapuskan umat Islam secara total. Oh, aku baru tersedar tentang hakikat ini! Ya, Cuma ada satu perbezaan.Keluarga Asad ini mengaku Islam, atas tiket syiah nusairiyyah yang pelik itu.Sedang, Israel juga Soviet nyata bukan Islam.

Pening dengan puak nusairiyyah dengan cara hidup, cara bergaul, hubungan mereka dengan dunia luar… pening kepala memikirkan kebarangkalian; syiah nusairiyyah sama saja dengan puak Israel?

Tangan meraup wajah. Kita cakna, kita ambil tahu, kita sama- sama berempati dengan nasib saudara seakidah yang maruah mereka dipijak- pijak oleh kuasa diktator yang zalim persis firaun zaman ini. Tapi, jiwa jadi sakit, hati jadi hiba.Sampai bila kita hanya mampu menghulur simpati?Sampai bila kita harus melihat dari dunia yang sebelah ini pula? Sampai bila kita hanya mampu mengatakan, “kita saudara” tapi kita tetap begini…? Terasa malu… malu pada Allah, kudrat yang diberi pinjam kepada seluruh umat Islam seluruh dunia…tetap kita gagal pertahan saudara kita sendiri… malu pada Rasulullah, kehebatan Islam suatu ketika dahulu ranap dek doktrin dan pengaruh kuffar yang halus pada zaman ini. Kuasa dan politik dunia sudah terlerai daripada genggaman Islam, maka kita seakan- akan tidak mampu berbuat apa- apa. Kita tak betah bangkit untuk pertahan hak!

Ya Allah, wahai Tuhan Yang Menurunkan Kitab, Tuhan Yang Menggerakkan awan, Yang mengalahkan al- Ahzab… kami mohon, turunkan pertolongan Kamu, hancurkan mereka…hancurkan mereka…hancurkan mereka!

Tanpa sedar, berkali- kali qunut nazilah dilafaz… terimalah rayuan kami, hamba yang hina ini, Tuhan!

Dengan hati yang terbakar juga, baki kemarahan khas untuk sekutu- kutu Bashar al- Asad,aku meneruskan pembacaan. Internet, memang banyak manfaatnya, dunia di hujung ibu jari, kan? Medium suara manusia tanpa sempadan… tak perlu bersusah payah menjadi ‘orang besar’ untuk cakap banyak. Ah, sudah… sudah… ala- ala mengarang karangan bahasa zaman SPM dengan tajuk ‘internet’.

Kali ini jemari menolak tetingkap baharu, membuka laman ‘newsfeed’ facebook sendiri. ‘scroll’ di kanan skrin dilarikan ke bawah. Mencari sebarang kemas kini dari Syria daripada status teman- teman ataupun ‘group’ tertentu. Status- status peribadi berkenaan teman yang bakal mendirikan bait muslim dan sebagainya, aku tangguhkan dahulu. Ya, belia peduli ummah! Aku memang sedang bersemangat sekarang…

Gambar terbaharu.Seorang kanak- kanak yang syahid.Sudah terkulai hasil bedilan bom tentera Syria.Aku culas memikir- mikir. Semacam kenal wajah dia…

Gambar seterusnya.Kanak- kanak yang memegang banner bertulis, “selamatkan anak- anak di Syria”. Oh, Tuhan. Ya, kanak- kanak yang sama! Minggu lalu dia meminta haknya dipertahan, minggu ini dia sudah dijemput Ilahi!

Gambar lain… gambar manusia disembelih… diulangi, MANUSIA… bukan haiwan korban yang menggelupur selepas urat mari’dan halkum diputuskan… Ah, masih layakkah rejim Bashar al- Asad dipanggil manusia?

Lagi, gambar kanak- kanak yang tak erti apa- apa tentang hidup. ‘Innocent’ sungguh. Bermain- main di halaman kampung yang sudah dikelilingi ratusan kubur. Selamba, masih seronok bermain- main, tak gentar langsung… kerana dia tahu, kelak kubur di sekelilingnya itulah tempat yang bakal dia tujui.

Jemari menyentuh ‘share’. Kekadang, tak semua orang tahu apa yang kita tahu. Apa yang boleh dikongsi, jangan kedekut untuk dikongsikan. Informasi, bukan sukar untuk dikongsi pada semua.Paling tidak pun, biar umum maklum tentang saudara kita di tanah Syam itu. Biar umum maklum dan faham bahawasanya isu Syria bukan propaganda murahan! Biar mereka tahu menilai bahawa dunia mampu menipu selagi media dikuasai kuasa jahat.

Angkat muka dari HTC di tangan.Sudah puas mengeluh, istighfar. Sambil itu,mata melilau mencari kelibat yang dicari- cari, namun lautan manusia yang ‘zahmah’sememangnya menyukarkan pencarian. Kiri, kanan manusia bertali arus dengan pelbagai ragam.

‘ Orang Arab kalau shopping boleh tahan jugak!’ itu komen aku. Tak semena- mena, apa tidaknya, berbondong- bondong beg plastik ‘Spinney’ kuning dibawa sekeluarga!

Dan, mata aku memang tak beralih saat terpandang 3 susuk akhwat Malaysia yang baru sahaja melintas ‘food court’. Lama, mataku membontoti langkah laju mereka, bukan sebab mereka menjinjing beg plastic berbondong- bondong persis keluarga Arab tadi…. bukan pula sebab wajah mereka pernah aku kenali… bukan juga sebab mereka bertiga berpakat sama- sama melarikan pandangan mereka daripada aku sebaik pandangan kami bertembung tadi …,sengaja aku pandang begitu. Yalah, pandangan aku membawa maksud bahawa aku sedia menjadi musyrif untuk mereka lantaran sekarang jam sudah menunjukkan jam 9 malam… sudah agak lewat juga… sudah 2 jam Isyak berlalu. Oh,akhwat dan musyrif! Isu yang tak pernah selesai dalam komuniti Melayu di Mesir.

“hai cik abang!”, bahuku ditepuk dari belakang. Meski terkejut dengan sergahan tiba- tiba itu, sengih tetap diukir mendengarkan suara garau yang di’perempuan’kan. Refleks aku menyiku pinggang manusia di belakangku itu.Gelak terbahak- bahak.Aku menoleh.Sah.Fikri. Zahir dan Rem pula tersengih- sengih.Tempat diambil di depanku. “pandang awek- awek tak kelip!” Rem membuat ulasan mudah. “erm, aku terfikir nak mintak kau jadi musyrif dia orang balik.” Mudah juga aku membalas.Terus dia tarik muka. “no way!”. ya, itulah isu dia. Oh akhwat dan musyrif!

“Lama gila! Barang tak la banyak pun.” Komenku spontan. Fikri yang sedang meneliti resit sepanjang pembaris 15 cm it terus angkat muka. Bulat matanya mencerlung aku. “houh, sumpeq gila kau tahu! Tunggu nak bayaq pun dekat setengah jam…” dan dia terus merungut tentang seorang mama yang bertikam lidah dengan seorang remaja gara- gara memotong barisan di kaunter Spinney… dan aku hanya sengih mendengar perkataan Jawa ‘sumpeq’ (padat) yang kedengaran pelik dalam loghat Kedahnya.

“Lama lagi tak nasi? Tak sampai- sampai lagi?” soal Zahir sambil mengeluarkan bar Mars dari dalam beg plastic.

“Jap lagi. Nanti aku ambilkan. Eh, Basyir nak udang solso tu kan?” memang aku sedang menunggu Restoran Panda menyiapkan makanan kami.

Angguk.

“Maggie?”, beberapa bungkus mi segera berjenama Maggie menarik minatku.

“Ha’ah…ala, weh.Sekali tak sekala je makan.Lepas ketagih. Inshaallah tak affect otak sangat. ” Zahir menjelaskan sungguh- sungguh, yakin dia bakal dileter.

“Ni bukan soal kandungan benda tu.Maggie tu muqataah. Macam tak biasa kut makan jenama lain.” Gaya membebel, itu aku sedar.

“Lorh, rilekslah. Bukan selalu aku beli benda mahal ni. Kau tahu, Maggie ni mana ada jual kat Mesir ni… kan ni brand Malaysia. Malaysia tak tolong Israel sangat kut…” ya, kalaulah dia tahu betapa setiap pelaburan pembelian hatta sebungkus Maggie ini mampu membuahkan untung yang bukan sedikit…

“Kalau seluruh rakyat Malaysia beli benda ni, tak ke untung Israel tu?”, masih kelihatan berleter, entah- entah sekejap lagi Tuhan buka lorong hidayah dari patah- patah kataku…

“Ok, ok. Fine. Esok- esok aku beli yang brand Spinney tu je…”, meski ada nada sindiran di situ, paling tidak pun, dia akan selalu ingat bahawa Maggie perlu diboikot!

“Eh, macam lambat pulak nasi Panda tu. Lapar. Aku beli fries kejap.” Zahir bangkit lalu melangkah laju ke deretan restoran.

“Haa, claim kan sekali burger aku”, pesan Rem.

Mata pandang skrin, tapi sempat kukerling resit Rem. McDonald. Dan lenggok Zahir aku perhatikan. McDonald. Kentang goreng dan burger McDonald! Ah,tak lut juga rupa- rupanya bebelan demi bebelan tadi! Mungkin, lepas ni kena tampal logo- logo barang penyumbang kewangan Israel di setiap pintu bilik…

Duduk bersandar.Perut sudah lapar, makanan tak siap lagi.Perut tambah berkeroncong melihat keluarga Arab di meja sebelah yang sedang menghadap Firakh Masywi. Terus dialih pandangan, dan pandangan jatuh pula pada krim Johnson n Johnson di dalam beg plastic milik anak perempuan keluarga tersebut. Teringat kata- kata kakakku di Malaysia, “Johnson n Johnson ni bau dia memang comel. Budak tak comel pun boleh jadi comel pakai benda ni!” Ah, kalaulah kakak tahu betapa ramai anak- anak comel di Palestin sana yang terkorban dek bedilan peluru- peluru sumbangannya…

“Basyir mana?”, soal Fikri tiba- tiba. Tangannya laju menyentuh skrin Ipad sebesar buku nota Physiology aku.

“Phone dia kan kena seluk semalam. Tu pergi cari barulah.”Baru aku mahu buka mulut, Rem sudah menjawab terlebih dahulu.

Dan, semacam diseru- seru namanya, Basyir muncul dari kelompok manusia yang bersesak- sesak. Muncul dengan beg plastic Nokia di tangan kirinya. “haa, panjang usia! Tu dia… Iphone baru! Mai sini aku tengok dulu!” semangat Rem pada setiap model Iphone memang tak pernah luntur. Dan aku duduk memerhati cuma. Ah, sudah. Nokia pula. Memang susah sungguh mahu lari daripada membantu puak- puak Yahudi Israel itu, kan?

“hah, kau mesti ada niat nak mengutuk aku kan??? Itu muqat, ini muqat… peduli apa aku!”Basyir tiba- tiba tinggi suara.Aku terkesima.Terkesima, sebab suara dia memang cukup kuat untuk bikin orang di meja sebelah menghantar pandangan pelik. Terkesima, sebab tiba- tiba dia menghentam, sedang aku tak suarakan apa- apa pun! Dan tersentak juga aku, bila katanya, “peduli apa aku.”

Aku angkat kening, Fikri di sebelah buka mulut.“ni kau tiba- tiba emo kenapa???”. Aku diam cuma, tak berniat mahu bikin kontroversi pula di ruang makan umum ini.Aku pandang Basyir yang sedang meraup wajah. “sorry bro. tak pasal- pasal pulak aku emo… taklah, aku macam penat. Penat nak dengar segala macam benda.Itu tak boleh ini tak boleh.Kata human right. We’ve right to make our choice kan?” suaranya sudah rendah. Aku angguk cuma. Angguk sebagai tanda aku terima kemaafan dia. Angguk juga sebagai tanda aku faham bahawa tak semua orang faham apa yang kita faham. Angguk juga sebagai tanda betapa aku kagum pada dia yang hebat bicara perihal hak.

Maka, satu soalan yang tidak aku lontarkan di ruang tegang tadi, “ hak saudara- saudara seakidah kita di Palestin, Syria, siapa yang mahu pertahankan? Apa mereka bukan manusia, yang punya hak di atas muka bumi ini???”

Keluh.Allah jua yang memberi hidayah. Moga Allah sentiasa buka jendela hati kita dalam menerima petunjuk Dia. Moga Allah bantu kita menegakkan Islam di muka bumi dalam zaman yang dahagakan keadilan ini…

Thursday, March 8, 2012

ujian adalah tarbiyyah(didikan) dari ALLAH



Bismillahirrahmanirrahima, Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, alhamdulillah, peace be upon you Muhammad s.a.w.
saya perasan sesuatu setiap kali ada perasaan nk menulis kat sini, hari itu mesti hari jumaat disaat-saat org nk pergi menunaikan solat jumaat, moga beroleh barakah sayyidul ayam ini.

人は誰でもそれぞれに悩みを抱えて生きる、、

tiba2 teringat lirik lagu bigbang ni, maksud die " manusia ini, walau sesiapapun pasti ade menanggung masalah dalam kehidupan." hmmm, maknanya, tidak perlu jadi perdana menteri untuk menanggung masalah, tidak perlu menjadi seorang suami untuk menanggung masalah, tidak perlu menjadi seorang guru untuk menanggung masalah.

masalah...

saya bukan nak bercakap pasal masalah sebenarnya.

dan bukan nak bercakap pasal masalah saya sebenarnya.

saya nak bercakap pasal ujian.

mungkin juga bercakap pasal masalh umat hari ini.

uhh! that sounds serious sgt la kot ek, "masalah umat."

eh xde la serious, i'm 20!
tidak perlu tunggu dapat degree untuk bercakap tentang masalahh umat.
tidak perlu tunggu umur 30,40 untuk bercakap tentang masalah umat.

kejap2, saya ni ada habit suka lari topik, ok xpe. back to the topic.

saya nak bercakap pasal ujian. as long as u're human, ALLAH itu akan sentiasa menguji hambaNYA. ALLAH bukan xsayang kita kalau DIA uji kita, malah sebenarnya sebab DIA sayanglah DIA nak uji kita. DIA xnak kita lupa DIA. kalau kita silap masa tu jugak DIA nak tegur kita. DIA xnk terlambat untuk tegur kita. sebab ape, sebab DIA sayang sungguh2 dekat kita. kita je yg xnampak KASIH SAYANG DIA.

baik yang berada di atas jalan tarbiyyah, baik yang baru nak melangkah ke jalan itu, baik yang sekejap lagi akan melangkah ke jalan itu, kita semua sama. ALLAH bagi ujian dekat kita mengikut kemampuan kita.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."
- Surah Al-Baqarah, 286


sebab ALLAH sayang sangat kat kita, DIA yg menciptakan kita, yg memberi nikmat dekat kita, DIA jugalah yg memberi ujian setimpal dengan kemampuan kita. jadi putus asa itu harus tidak ada. mungkin kerana kita je kot yang kurang bersabar dengan ujian ALLAH.

"dan orang-orang yang sabar karena mencari keridhaan Tuhannya, mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik), (yaitu) syurga 'Adn yang mereka masuk ke dalamnya bersama-sama dengan orang-orang yang saleh dari bapak-bapaknya, isteri-isterinya dan anak cucunya, sedang malaikat-malaikat masuk ke tempat-tempat mereka dari semua pintu; (sambil mengucapkan): "Salamun 'alaikum bima shabartum = keselamatan atasmu berkat kesabaranmu ". Maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu
(QS Ar-ra'd [13]: 22-24)


sabar itu salah satu sifat mahmudah, macam dalam lagu hijjaz, SUSAH DIMILIKI PAYAH DIJAGA. kita manusia, mmg cepat melatah kalau ditimpa ujian berbentuk musibah.

ujian boleh jadi dalam bentuk musibah, boleh jadi dalam bentuk nikmat. dan "tidak sabar" ini saling berkawan rapat dengan sifat "tidak bersyukur". apabila ditimpa ujian, kite mengaduh, menyalahkan takdir ALLAH, dan apabila kita peroleh nikmat berjaya, kekayaan, kesihatan, kita mendongak langit tanpa ucapan alhamdulillah, tiada sujud syukur luhur. sedangkan ALLAH sayang sungguh2 dekat kita kan??? kita lupa tu.

dan bagaimana pula ceritanya ujian dan ranjau jalan tarbiyyah. pahitnye bagai hempedu, tapi sebenarnya, ALLAH janjikan kita MADU! kemanisan yg kalau difikirkan kita mungkin akan jadi gila iaitu JANNATUL FIRDAUSI.

"ujian adalah tarbiyyah dari ALLAH. "

ujian untuk setiap orang itu berbeda, perghh berbeza sudah! maknanya tarbiyyah ALLAH untuk hamba-hambaNYA berbeza bagi tiap2 seseorang itu. kita mungkin melalui titian yg sama, tapi fikiran dan sifat yg berbagai yang ada pada manusia, menjadikan tarbiyyah ALLAH itu juga berbeza mengikut diri mereka. ermm, macam berbelit lah ayat ni. faham ke?

contohnya,

apabila diterjah oleh rakan-rakan soal perkahwinan. pandangan rakan2 kita,, kahwin awal ini tidak bagus. pelajaran penting. dan kita pula membalas sebagai, perkahwinan awal ini mampu menghindarkan fitnah, dan menjaga hubungan antara dua insan, betul! tiada yang salah dalam dua-dua hujah.

kemudian bau2 pertelagahan semakin kuat. bukan lah bertelagah sebenarnya, cume pandangan tidak sama, atau pendapat yg bercanggah, juga salah faham mana-mana pihak, salah faham soalan. dan mengundang kurang senang dua pihak. sebagai orang yg faham , insyaALLAH, kita mungkin cuba untuk memahamkan rakan2 kita ini, tapi kita tersalah step, tersalah method, tersalah ayat, yang akhirnya menimbulkan kecelaruan otak rakan2 kita. maka kita pun bersedih hati lah kerana apa yg kita mahu sampaikan, tidak kesampaian, dan mungkin juga disalah ertikan.

jahiliyyah dan Islam itu tidak boleh bercampur sampai bila-bila. saya bukan mahu menghukum sesiapa di sini sebagai org yg jahil, kerana kita semua bermula dengan jahil juga, tetapi benar juga apabila saya katakan, hendak menarik kejahilan ke arah kebenaran ini bukan kerja mudah. dan kerana ia bukan mudahlah, ramai yg tersungkur putus asa. berasakan tidak sanggup menanggung ujian ini. sedangkan ALLAH itu bukan sahaja sedang memberi ujian pada kita, sebaliknya juga sedang "menghulur CINTANYA" pada kita. tapi kita??? sudah jatuh tersungkur seperti bayi kecil dan tidak mahu cuba untuk bangun.

itu baru berhadapan dgn rakan2 sekeliling, anda belum keluar dan melihat dunia luar lagi, yg jalannya penuh dengan ujian. jalan tarbiyyah ini tidak berhenti di sini. ini baru intro, kawan2. jika kita pergi menjelajah ke dunia luar, macam2 org lagi yang kita akan ketemui. orang yg tidak seagama dengan kita, yg tidak sebangsa dengan kita, dan kalau pada kala ini kita sudah menangis teresak-esak dek tersungkur tadi, maka nanti, kita sudah hentak2 kepala kita pada batu saat org2 asing membidik kita dengan peluru hujah mereka. nauzubillah, hentaklah kepala ke batu sekalipun jika hentakan itu kerana anda menangis dahulu dan anda lupa ALLAH itu ada dan sedang menghulur cintaNYA, tapi jika mahu hentak kerana ujian ini membebani anda, sila pilih batu yg lebih besar lagi, hehe.

“Din itu adalah nasihah (diulang tiga kali).” Kami (sahabat-sahabat) bertanya, “Untuk siapa, wahai Rasulullah?”. Jawab Baginda, “Untuk Allah ‘Azza Wa Jalla, untuk kitab-Nya, untuk Rasul-Nya SAW, untuk barisan kepimpinan ummah Islam dan untuk ummah Islam seluruhnya.”
(Hadith Riwayat Muslim)



dan sebagai orang2 yg faham insyaALLAH, bagaimana untuk kita memberi kefahaman kepada rakan-rakan kita. adakah dengan serang bertubi-tubi, dengan hujah dan dalil dari al quran dan hadis2 nabi? bukankah kita sudah ada contoh teladan terbaik sepanjang zaman. sila jangan buat muka tidak tahu! sudah tentulah MUHAMMAD S.A.W. nabi kita yang hensem lagi disayangi ALLAH dan dirindui kita semua bukan. Rasulullah itu orangnya lembut. lemah lembut, jika Saidina Uthman itu disebut sebagai orang yg lemah lembut dan malu-malu orangnya, maka kekasih ALLAH ini plus2 lagilah lemah lembutnya. jadi kita ni, kena lah juga berlemah lembut dalam menyampaikan risalah dakwah ini.

"Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: “ Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat besar ? Mereka menjawab: `Agar kami mempunyai alasan (pelepas tangunggungjawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa.`Maka tatkala mereka melupakan apa yang diperingatkan kepada mereka, Kami selamatkan orang-orang yang melarang dari perbutan jahat dan Kami timpakan kepada orang-orang yang zalim seksaan yang keras disebabkan mereka selalu berbuat fasiq.”

( Al-A`raf: 164-165)

kita menyampaikan bukan untuk tunjuk alim atau mahu nampak hebat ye, tetapi kerana ia adalah satu tanggungjawab. siapa di sini mahu ditarik oleh saudara-saudaranya di akhirat kelak ke dalam neraka kerana tidak menunaikan tanggungjawab terhadap saudara-saudaranya, nauzubillah.

dalam bersahabat pun, kita berbai'ah, berjanji mahu menjadi "best friend til jannah " kan, jadi mahukah kita menarik kawan kita atau mahukah kita menjadi yg ditarik ke neraka itu?? nauzubillah.

” Wahai Rasulullah, Apakah kami akan binasa juga sedangkan ada di kalangan kami orang-orang yang masih berbuat baik?. Rasulullah s.a.w menjawab: Ya, apabila telah melata kejahatan.”

( Riwayat Muslim)

ya, kejahatan itu akan melata jika tiada kemarau tarbiyyah yang mampu menggersangkan ia, amboiihh bahasa. dalam bahasa standard nya, kalau kita jadi baik sorang2 pun, tak boleh juga. kan Rasulullah dah kata, kebaikan kita tuh macam debu di padang pasir la gamaknya kalau kejahatan di sisi kita dipandang sepi, dibuat tak endah, NAUZUBILLAH.

dan dalam menyampaikan, nafsu marah itu harus diletak tepi. kerana marah hanya akan mengundang syaitan. ingat x kisah Saidina Ali yg ingin membunuh seorang kafir ni di medan perang. beliau tidak jadi membunuh si kafir itu, kerana beliau tahu jika beliau bunuh si kafir itu, pembunuhan itu akan menjadi pembunuhan kerana nafsu amarahnya dan bukan pembunuhan kerana ALLAH. samalah juga kita dalam menasihatkan sahabat-sahabat kita. kalau kita memberi hujah sehebat mana pun, tapi dalam rasa kemarahan yg amat, maka yg kita sampaikan itu juga sekadar ingin menghamburkan kemarahan dan bukanlah untuk menasihati rakan-rakan kita kerana ALLAH.


“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kalian kepada Islam secara kaffah (menyeluruh), dan janganlah kalian mengikuti jejak-jejak syaithan karena sesungguhnya syaithan adalah musuh besar bagi kalian.”

[Al-Baqarah : 208]

Islam itu bukan konservatif, tetapi fleksibel. dan yang paling penting SYUMUL! sempurna kata org melayu. PERFECT kata orang putih. ape celop? ape celop2?? xde celop2 dalam Islam. nak Islam kena ambil semua. masuk ke dalamnya secara menyeluruh. kalau disuruh berpoligami laju aje mengangguk, tetapi disuruh bangun subuh liat sungguh macam mana tuh? tu dah celop2 la tuh. bukan Islam yg perlu tunduk pada perubahan zaman dan trend, tetapi trend itu yg perlu tunduk pada Islam.

kalau tidak mahu bercinta sebelum berkahwin, itu bukan KONSERVATIF tetapi MENGIKUT SEPERTI APA YG DISYARIATKAN DALAM AL QURAN. maka bercakap pasal kahwin pada usia 20 tahun juga bukan sesuatu yg konservatif, tetapi ia menjadi sesuatu yg konservatif apabila kita hanya bercakap pasal munakahat(perkahwinan) tanpa berlandaskan ayat-ayat ALLAH. kalau bercakap pasal bila mahu kahwin , siapa calon terbaik itu mmg kampung, tetapi jika kita bercakap tentang ingin menyediakan diri untuk menjadi ibu kepada sebuah baitul muslim dan menjadi isteri solehah mengalahkan bidadari syurga dan melahirkan zuriat2 hebat persis Saidina Ali, Mus'ab Umair, Fatimah az Zahra, dan Aisyah Humaira' silakan. tetapi! ada tetapi ye! amaran keras di sini, jika ingin bercakap pasal munakahat dan baitul muslim, sebelum itu kita perlu bercakap pasal INDIVIDU MUSLIM dahulu! senang cakap, kita fokuskan kepada INDIVIDU MUSLIM dulu la ye kak. boleh nk bercakap pasal munakahat, selagi ia menambahkan keimanan kite kan. dan perbualan itu membawa kepada ingin menjadi INDIVIDU MUSLIM yg gah di mata ALLAH.

dan berdakwah ini juga bukan dengan mulut aje ye.kalau kita berada di negara org, dan apabila orang asing bertanyakan Islam itu ape, dan perlukah kita menghulurkan al Quran sebijik pap!! dekat dia?? xkan, al quran itu akan terpantul pada akhlak kita. itu yang kita mahukan, Rasulullah itu disebut sebagai manusia berakhlak al Quran. apa yg saya ingin sampaikan di sini, jadilah umat Islam yg apabila org bukan islam memandangnya, dia nampak segala kebaikan Islam dalam akhlak kita. jangan kerana akhlak buruk kita, kita menjadi fitnah kepada agama kita, nauzubillah. jika orang bukan Islam melihat kita sebagai tidak kisah dengan aurat kita, sensitivity kita, maka mereka akan kata "oh itulah Islam", tetapi sebenarnya silap. nauzubillah.

bukan pada orang bukan Islam sahaja, malah pada rakan-rakan kita juga. mereka mungkin tahu kita sebagai org yg faham insyaALLAH, tetapi kita tidak menjadikan diri kita dalam kalangan org yg faham, faham bahawa akhlak itu lapisan paling luar yang melambangkan agama kita Islam. juga pada kaum keluarga kita. jika mereka tidak faham dengan perlakuan kita, maka berikan keterangan selembut dan secara paling berhikmah. agar mereka faham. contohnya, kenapa anda marah dia apabila dia terlanggar dan tersentuh aurat anda. katakanlah mungkin anda mmg ada habit itu dan sedang cuba memperbaikinya sedikit demi sedikit, atau itu uncontrol reaction seperti yg dinyatakan dalam biologi. berikan penerangan agar mereka faham. dan kepada siapa2 pun, do not assume, but ask for explanation. and please respect other's principle. as long as the principle is based on Quran and As sunnah. and we need to explain to them , kalau tak sampai bila2 lah dia xdapat penyelesaian kepada tindakan kita memarahi dia.


saya menulis bukan untuk tatapan hati dan minda anda sahaja, tetapi untuk tatapan hati dan minda saya juga, jadi tiada istillah siapa pandai atau siapa hebat. kita sama-sama belajar ek. belajar untuk menjadi lebih baik, baik yg mcm ALLAH nak. =)


wallahualam,



Thursday, March 1, 2012

kesejahteraan aqidah tahap "fatality"



bukankah aqidah yg sejahtera itu duduk di tangga tertinggi dalam 10 muwasaffat tarbiyyah iaitu sifat yg perlu ada dalam diri seorang muslim




Assalamualaikum, busy ke lame xnampak? haha tidak. xbusy pun, nak kate baru balik dri btn, dah hampir empat hari yg lalu balek dari btn dan semua la,

seminggu lebih sikit juga xde kat rumah

18.2-Sora ni tobou ( let's fly to the sky..err camni ke english die..) program pemahaman fiqh ketika berada di luar negara
20-24.2- btn yg kini dikenali sbg program transformasi mahasiswa ke luar negara..haha
27.2- pre departure di JPA putrajaya.

hoho, busy kan, hehe

Alhamdulillah, mcm2 benda yg masuk dalam kepala otak selama seminggu ini. seperti yg anda sedia maklum, atau ada yg masih tak sedia maklum, saya akan terbang ke negara sakura i.ALLAH 21 Mac 2012 ini, dari KLIA ke Narita International Airport jam 11.35 mlm waktu malaysia, dan tiba di sana jam 7 pagi waktu malaysia kot.

perasaan, saya sgt2 berdebar, biase la kot nk pergi tempat org. saye ni dah la mmg xpernah jejak tanah lain selain tanah melayu ni, hoho. takut, semestinya akan ada masalah dengan komunikasi dekat sane, sbb org jepun xkan ckap English xpsal2, sebaliknye kite yg kena deadly try to speak in japanese nanti. cuak juga bila kita the only malaysian yg akan ade dlm dewan kuliah tu nanti. seperti yg anda mungkin tahu, Jepun ialah sebuah negara pulau dan bergunung-ganang, dan , kerana faktor geografi inilah mereka agar sukar untuk bergaul dengan org selain bangsa jepun.ini bukan saya kata tapi sensei sye kate. kita malaysia kan multiracial country bak kata penceramah btn hari tu, so kite lain. penerimaan kita terhadap bangsa lain itu jauh lebih tinggi la kot. bukan saya nk kata mereka tak terima bangsa lain, sampai nk merusuh tidak, kalau mcm tu xde la pulak dasar pandang ke timur kan, tapi dari segi nk bergaul dengan bangsa lain tuh mereka agak kekok dan kurang la kot. kita yg kena approach die dulu, gitu la.tambah2 negara maju kan, die ade la "eksen"(pride) die sendiri.

tapi saya harus xsecara drastik pun sedikit demi sedikit kena buang rasa takut ni kan. sebab, kebergantungan kita dalam semua hal hanyalah pada ALLAH. susah senang kita, kena ingat dekat ALLAH sentiasa. sebenarnya bukan untuk pergi ke luar negara sahaja yg memerlukan aqidah yg sejahtera tahap "fatality", tapi dimana dan ke mana pun kita nanti, kesejahteraan aqidah itu sangat penting. tapi untuk berada di dalam negara yg tidak sama fikrahnya dengan kita ni, sgt2 la memerlukan kesejahteraan aqidah.

di program "sora ni tobou" hari tu, ada sesi explorace yg xla explorace mane, tp ibrahnya mmg tak terexplore la kan. bercakap pasal bagaimana kita nak berhadapan dengan nihonjin(org jepun) yg akn serang kita bertubi-tubi pasal Islam.kadang2 mmg ade yg berminat dan sgt nk tahu dan kadang2 ade je yg saje2 nk test, nk memprovok kan. "kenapa xminum arak?'' "kenapa pakai tudung? xpanas ke?" "kenapa xleh shake hand ngn lelaki?" dan yg paling penting, bukan keyakinan serta hujah panjang lebar sebenarnya, tapi kita berfikir dan beriman sejenak, kenapa kita buat dan xbuat semua tu? satu je kan. SEBAB ALLAH. dan sangat hebat la kalau kita boleh selit analogi2 yg perghhh sumpah berkrim. istighfar itu penting, dan untuk menjaga kesejahteraan aqidah kita dalam kemelut hujan peluru pertanyaan nihonjin2 itu ialah dengan kita mencari perkara yg mendekatkan kita dengan ALLAH. jadikan AL QURAN sebagai teman rapat kita, sambutlah salam bulatan gembira rakan2 dan akak2 kat sane. bermusafirlah dari hokkaidou ke okinawa sekalipun menghadiri konferens2 riang. sambil berjalan, melihat kebesaran ALLAH, sambil mengeratkan lagi tali persahabatan yg kita bina insyaALLAH kerana ALLAH itu.


saya anak malaysia! haha, tipulah kalau xterdetik sikit pun kat hati ni rasa cinta dan sayang pada negara, rasa terima kasih pada pemimpin2 bila menonton filem 1957 hati malaya kat btn hari tu kan, bila masuk diskusi dlm kumpulan pulak, walaupun tertidur-tidur, tipulah kalau xde rasa bahagia punya negara yg aman. ye malaysia ini memang negara yg sangat aman. tetapi sebagai belia muda peneraju tampuk pemerintahan masa depan la kot, saya dahagakan pimpinan seorang pemimpin yg kehendaknya ialah ISLAM. ya. ISLAM ialah keperluan hidup. semua perlu, tapi tidak semua hendak. bukan malaysia sahaja, tapi negara lain di dunia ini pun saya masih belum nampak, mana pemimpinnya yg tunduk bukan separuh2 tapi menyeluruh pada Islam. hatinya juga bukan separuh-separuh tapi seluruhnya untuk ALLAH. dan negara itu bukan dibangunkan dengan hanya adanya pemimpin yg beriman, tetapi juga rakyatnya yg beriman. ramai rakyat lagi pada pemimpin kan. jadi, sebagai rakyat, ke mana harus kita letakkan iman kita. adakah iman itu boleh dijual beli dengan kekayaan dunia. tidak bukan. jadi mengapa sanggup jual agama demi nama dan wang? bila masuk soal politik, mulalah nak letak Islam itu ke tepi, derr, politik itu salah satu cabang dalam kesyumulan Islam, menolak politik samalah jugak macam kata Islam itu xsyumul. tau syumul itu ape? SEMPURNA. ISLAM ITU SEMPURNA.kalau menolak Islam dalam politik, haa lagi la.

ISLAM itu mudah kalian, hanya kita yg sering menyusahkan, mengusutkan keadaan. dan jangan amik al quran separuh-paruh macam celop oreo dalam susu. nk celop, celop la keseluruhannya. biar la tenggelam dalam susu pun, yg penting celop semua!

“Wahai orang-orang yang beriman masuklah kamu ke dalam Islam sepenuhnya dan janganlah kamu menuruti langkah-langkah syaitan. Sesunguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.”-Surah al-Baqarah: ayat 208.

kalau perlembagaan malaysia, disuruh baca sampai ke hujung ayat, maka al Quran pun janganlah diambil separuh-separuh ye. =)

eh sebenarnya, saya menulis ni nak tengah tenangkan hati yg rawan dek penangan untuk ke Jepun. dah jadi topik politik pulak.okok, untuk rakan2 yg terbaca la kot post ni, dont worryLink


"La Takhaf Wa La Tahzan. Innallaha Ma’ana “Janganlah kamu takut dan janganlah kamu bersedih hati. Sesungguhnya Allah ada bersama kita"


wallahualam.

Wednesday, February 8, 2012

alhamdulillah =)

saye seorang sahaja perempuan yg akn ke sane, dan di sana hanya ade seorang saje senpai(senior) perempuan


bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum, alhamdulillah, just nk beritahu kpd yg tidak tahu,ecece...

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, pada hari yg sama saye keluar dgn kwn2 integomb saye, saye dpt berita yg saye telah diterima masuk ke


YAMAGATA UNIVERSITY

tiada kata yg dapat diungkap, setinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat ILLAHI, kerana memberikan kejayaan ini.seperti yg saye tulis disini, itulah pilihan2 yg saye buat, dan alhamdulillah, saye dapat apa yg saye impikan.pilihan pertama saye.

tapi kan, perasaan risau dan takut untuk terbang ke negara matahari terbit tu bertambah-tambah pulak skrg. hanya ALLAH yg tahu bagaimana harus saya berhadapan dgn dunia universiti yg jauh lebih mencabar lagi nti.

memikirkan subjek ape, mcm mane sye nk berkawan dgn org2 jepun, konpom2 lah saye seorg je rakyat malaysia dlm kelas tu nanti, atau mungkin ade student malaysia, tapi bukan melayu dan beragama ISLAM macam saye.

xpe, la tahzan. innALLAHa maana.insyaALLAH, kalau masih diberi izin untuk bernyawa, saye akn terbang dan menjejak bumi sakura itu, dan tujuan saye ke sane bukan sahaja untuk belajar tp juga membawa mandat besar sebagai da'ie, pendakwah, pendakwah pada diri sendiri dan juga org lain insyaALLAH. sahabat2 seperjuangan sekalian, jika saye jatuh, sambutlah tgn saye, dan bimbinglah saye. biiznillah.


sahabat2 ibt, aaj, dan ktj dan semua, yg mungkin sdg menunggu panggilan universiti,kita mmg sentiasa bermimpi sampai ke bintang, tapi kdg2 kite jatuh terjelopok dekat awan-awan nano, tapi harus diingat, bersyukurlah, at least kite xjatuh gedebuk ats tanah, and kena reflet diri balik, minyak roket kite tuh penuh x untuk kita sampai kat bintang sebenarnya, atau hanya cukup sampai ke awan nano je, same juga, impian tinggi melangit, tapi usaha seciput je, mcm mane tuh? dan yg paling penting, ALLAH xpandang natijah, tapi ALLAH tgok usaha kita. belajar dan bekerja itu ibadah, same je mcm solat, kalau kita belajar bagai melepas batuk ditangga, samalah jugak mcm solat yg tidak sempurna. peringatan untuk saya dan anda juga.

wallahualam.



Monday, February 6, 2012

hari bahagia.


delayed post.

Bismillahirrahmanirrahim, solu ala Muhammad, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, hari ini, ALLAH bg saya kesempatan untuk bertemu dgn rakan2 sekolah menengah saya, yg menjadi zaman2 keemasan dalam hidup saya. zaman yg xkan saya lupakan sampai bila2 iaitu zaman persekolahan menengah. bukan setakat senyum gumbira, malah air mata juga menjadi saksi persahabatan kami semua.

hari itu saya bertemu dgn

diyah
tinie
nad
faezah
fifi
ct bell

dari main bowling yg asyik jadi ratu longkang sampai la kpd lunch penuh ketawa gumbira di secret recipe. INDAH. hari itu pertemuan yg sangat indah.


semoga pertemuan kita pada lain waktu bukan sahaja untuk bergelak ketawa tetapi juga emi menambah keimanan yg tipis di dada insyaALLAH.

saya amat merindu mereka, dan saya mahukan kerinduan ini untuk kekal sampai bila2. dan biar ALLAH sahaja yg menjadi saksi pada ikatan persahabatan yg dengan izinNYA berpaksikan aqidah yg sejahtera, insyaALLAH.


sayang seribu kali sayang, internet malaysia ni xlah segah mane, err. ape sye nk cakp ialah sye xboleh nk masukkan gamba buat mase ni, sorrryyyy, jadi, nk tgok gamba2 sile ke

sini


aishiteru FILLAH.

wallahualam.

Saturday, February 4, 2012

kami merinduimu Ya Rasulullah









Assalamualaikum,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, masih bernafas pada 12 Rabiulawal 1433 hijrah. pagi yg indah, cerah, meraikan ulang tahun keputeraan Muhammad bin Abdullah, seorang insan biasa yg diangkat darjatnya oleh ALLAH dan menjadi ikon manusia terbaik sepanjang zaman.

sebagai seorang Muslim, saya rasa bersyukur dan berbangga punya role model yg tiada gantinya iaitu rasul terakhir, Muhammad S.A.W.

sesungguhnya sukar dizahirkan rasa rindu yg teramat pd Rasulullah. walaupun xpernah bersua muka, tetapi saya pasti bukan saya sahaja malah jutaan umat Islam di dunia ini amat merinduimu ya Rasulullah.


"ya Rasulullah, kau tinggalkan kami warisan yg abadi (al quran dan as sunnah), dan bersaksilah sesungguhnya ,kami merinduimu" -pemergianmu by In team

"alangkahnya indahnya hidup ini, andai dapat kutatap wajahmu, pasti mengalir air mataku kerna pancaran ketenanganmu" -Ya Rasulullah by Raihan

semoga semarak cinta ini bukan hanya untuk hari ini, tetapi moga berterusan, selagi nafas masih ada, selama itulah kita perlu berselawat, dan meneruskan sunnah Rasulullah.

dan harus diingat, sunnah terbesar, yg kebanyakan kita mungkin buat-buat lupa, atau memeng tidak tahu, iaitu DAKWAH.

DAKWAH

jalan dakwah tidak pernah ditaburi dengan bunga-bunga mekar lagi harum, dan tidak dihampari permaidani merah baldu. TIDAK. jalannya penuh berduri, berbatu tajam, dan tidak sedikit yg tersungkur di jalan itu, tapi jatuh tidak bererti tidak boleh bangun. pilihan di tangan org yg melalui jalan itu. beruntunglah org yg jatuh beberapa kali dan sentiasa cuba utk bangun kembali. biarpun jalannya penuh ranjau, tapi kemanisan di penghujungnya hanya ALLAH yg tahu. dan hanya org yg bersabar dalam taqwa dan keimanan yg istiqamah sahaja boleh sampai ke penghujungnya. insyaALLAH.

teruskan berselawat dan mengamalkan sunnahnya, semoga peroleh keberkatan di dunia, dan peroleh syafaat di akhirat.

wallahualam.


Thursday, January 26, 2012

mari kupas surat cinta ALLAH


Assalamualaikum,

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, ALLAH masih lagi bersimpati dgn saya dan memberikan nafas hingga ke saat ini, saat menulis post ini,dan tiada nikmat yg lagi besar drpd nikmat islam, SUBHANALLAH.

hari ini, benda yg saya xpernah buat. maksud saya, saya xpernah mengadakan sesi ini di laman hoshizora ini.iaitu,

MENGUPAS AYAT AL QURAN.

alhamdulillah, sempat berbulatan gembira(usrah) bersama-sama rakan2 terchenta di alam maya semalam, dan terima kasih ya ALLAH kerana menghadirkan saya dalam majlis ilmu itu dan mendapat secebis ilmu yg insyaALLAH akn saya kongsikan bersama-sama anda semua.

SURAH AS SAF. surah ke 61 dalam naskhah AL QURAN

bermula dengan ayat satu
"apa yg ada di langit dan apa yg ada di bumi bertasbih kepada ALLAH, dan DIAlah Yang Maha Perkasa Maha Bijaksana"61:1

apa yg anda faham daripada ayat ini? nampak senang jika kita hanya memandang kulit luaran ayat ini tanpa mengupas hingga ke dalamnya.

maksud ayat ini, ALLAH mahukan segala-gala yg ada di langit dan di bumi untuk bertasbih kepadaNYA. dalam erti kata lain, semua yg ada di langit dan di bumi ini menjadi muslim dan beriman kpd ALLAH. bagaimana dengan org2 kafir? siapa yg bertanggungjawab menyebarkan Islam kepada mereka?

kita! ya..kitalah yg ALLAH pertanggungjawabkan untuk menyebarkan Islam kepada mereka. benar, jalan dakwah ini masih panjang, dan sepanjang perjalanan ini, harus diingat, dan lihat kembali ayat ini . ini tanggungjawab kita untuk menyebarkan ISLAM agar segala yg ada di langit dan di bumi ini bertasbih dan tunduk pada ALLAH SUBHANAHU WATAALA.

YA ALLAH rasa berat bila membaca ayat ini, beratnya lah bagi diri ini yg baru bertatih di jalan dakwah ini, wahai daie sekalian, sungguh hati kita akan berasa berat apabila membaca ayat ini, tapi bukankah ALLAH itu MAHA PENYAYANG LAGI MAHA MENGASIHANI. ALLAH pujuk kita pulak dgn ayat dari surah ini juga,

"wahai org yg beriman, mahukah aku tunjukkan suatu perdagangan yg dapat menyelamatkan kamu dari azab pedih?'' 61:10

"(yaitu) kamu beriman kepada ALLAH dan RASULNYA, berjihad di jalan ALLAH dengan harta dan jiwamu. itulah yg lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui." 61:11

"Niscaya ALLAH mengampuni dosa-dosamu dan memasukkan ke dalam syurga yg mengalir di bawahnya sungai-sungai,dan ke tempat-tempat tinggal yang baik di dalam syurga 'Adn. itulah kemenangan yg agung." 61:12

SUBHANALLAH, tiada yg rugi dalam berjual beli dgn ALLAH. tidak rugi rakan2 jika kita berjihad ke jalan ALLAH dgn hati yg ikhlas dan istiqamah. serahkan harta dan jiwa kita.

teringat kisah di mana Abu Bakar menyumbangkan bukan separuh tetapi semua hartanya untuk berjihad (berperang kalau xsilap...asif), dan apabila ditanyakan, apa yg engkau tinggalkan untuk isteri dan anak2mu. maka Abu Bakar menjawab.
"aku tinggalkan buat mereka ALLAH DAN RASULNYA. *insafi diri

kita? kalau tidak mampu sekalipun untuk menyerahkan seluruh harta yg kita ada, setidak-tidaknya sumbangkan kepakaran kita dalam jalan jihad ini.

Dari Abi Hurairah r.a, dari Rasulullah s.a.w berkata : Kamu akan dapati manusia itu seperti logam (himpunan berjenis besi-besi), baiknya mereka di waktu Jahiliyyah, baik juga mereka di waktu Islam, sekiranya mereka faquh (faham).


kita semua punya logam dan kebolehan, cth sng, pandai memasak, boleh tlg masak untuk akhawat bila ada daurah. nampak kecil tetapi itu ALLAH hitung di akhirat kelak. apabila kita faham tujuan hidup kita untuk beribadah dan menjadi khalifah, maka kita juga tidak akn ragu untuk menyumbangkan kebolehan kita ke jalan ALLAH. sangatlah rugi jika kita punyai kebolehan tetapi sayangnya kita tidak memahami ISLAM. nauzubillah, semoga saya dan anda juga digolongkan dalam kalangan org2 yg faham, biiznillah.

mari kita lihat ayat ini pula dalam surah yg sama

"Wahai org yg beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yg tidak kamu kerjakan." 61:2

Astaghfirullahal azdim....kalau dlm bahasa jepunya 不言実行. kita mneyuruh org berbuat kebaikan, tetapi kita juga masih dalam kelalaian, nauzubillah. tetapi harus diingat, ayat ini juga bukan alasan untuk kita terus bertapak di tepat yg sama. maksud saya, takut untuk berubah. hari tu ada baca artikel di blog APG... juga menyebut ttg berubah. kita tidak boleh takut untuk berubah dan takut untuk mencegah.

" macam mana aku nk tegur org diri aku pun xbetul lagi"

ya, kita harus memperbaiki diri dari semasa ke semasa, tetapi kita juga tidak boleh takut untuk menegur. kalau nk tunggu diri itu perfect sampai bila pun xtertegur kan. kita perlu menegur bukan menghukum org.

xperlu takut juga untuk berubah menjadi lebih baik, usah peduli kaca mata manusia, tapi berubahlah kerana ALLAH. jadikan pandangan ALLAH itu ukuran untuk kita berubah menjadi lebih baik. xsalah pun kalau org nk pandang sinis bila kita labuhkan tudung dari bidang 45 ke bidang 50. dari tudung bawal ke tudung akel. biarlah kalau manusia xsenyum pun dgn perubahan kita, yg penting ALLAH akn sentiasa tersenyum untuk kita.

kita kupas ayat ini pula, surah yg sama,

" Sesungguhnya ALLAH mencintai org2 yg berperang di jalanNYA dalam barisan yg teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yg tersusun kukuh." 61:4

dalam peperangan, barisan tentera yg kukuh itu bisa menang, walau bilangan tenteranya sedikit. kita boleh lihat dalam perang Badar, 313 org Islam menentang 1000 org kafir, tetapi barisan manakah yg lagi tersusun, itulah yg menang. maksudnya di sini, aqidah yg kukuh dan semangat juang yg tinggi dalam diri umat Islam bisa meranap runtuhkan barisan tentera org kafir. yg penting AKIDAH YG KUKUH LAGI SEJAHTERA. juga SEMANGAT JIHAD KERANA ALLAH. dan KESEPADUAN.

kerana itulah, unutk dakwah yg mantap lagi efficient, ukhwah itu penting, kalau ukhwah sesama akhawat itu sendiri masih goyah, masih berlubang sana dan sini, dakwah itu tidak akan menjadi. kasih sayang yg memampatkan ukhwah, bisa menjana dakwah yg berjaya insyaALLAH.


perasaan saya setelah mengupas ayat2 cinta ALLAH ini, sungguh menakjubkan, subhanallah, subhanallah, subhanallah.



kupaslah ayat2 ALLAH, seperti mana anda mengupas bawang, malah kupaslah lebih dalam lagi, anda pasti akan menangis.

macam mana nk jatuh cinta dengan ALLAH, kalau kita xpernah membaca surat2 cintaNYA....

wallahualam.

Monday, January 23, 2012

c.i.n.t.a



Assalamualaikum....


nak tahu apakah antara cabaran terbesar yg sentiasa mengganggu gugat iman seseorang? especially manusia2 yg sedang berjalan di lorongan dakwah. lorongan yg berduri, ranjaunya panjang hingga ke hujung, dan hanya org yg sabar dan istiqamah sahaja yg akn menemui cahaya di hujung lorong sana.

dan apakah cabaran itu?




CINTA.


saya xkata semua, tp ade akhi atau ukhti di luar sana yg pernah tersungkur, dek tersadung oleh akar2 cinta yg berselirat di dalam hati. perghh jiwangnye ayt! make it simple. saya, anda, mereka dan semua makhluk ALLAH yg bernama manusia dikurniakan hati. dan perasaan. kalau anda cuba2 untuk menolak perasaan cinta itu bermakna anda menolak fitrah yg ALLAH kurniakan dalam hati anda. apa itu fitrah? fitrah itu sesuatu yg semulajadi yg ALLAH kurniakan pd setiap manusia. tiada siapa dapat menolak fitrah. dari segi makna nmpak mcm dekat dgn semulajadi, tp mungkin ada perbezaan sedikit. saya amat xsetuju jika org kata die seorang yg pemarah dan itu sifat semulajadi yg xboleh ditukar. TIDAK. itu hanya perangai, peel(fe'el) yg BOLEH DITUKAR.

iman juga fitrah manusia. org yg tidak percaya pada TUHAN juga akn menyebut OH MY GOD bila dalam kesusahan... see...! siapa lg yg boleh menolak bahawa iman itu fitrah manusia. JADI, tiada alasan bahawa

"belum samapai seru"

"tunggulah ak dapat hidayah nanti ak pakai la tudung"

"kau doa2kanlah hati aku terbuka untuk pergi usrah"

derr.... iman itu dalam hati kita. kita je yg nmpak atau xnampak....kita yg xnak. saya boleh doakan awk, anda, tapi hati anda bukan saya pegang, TAPI ALLAH YG PEGANG. kita ni semua lahir2 je mmg dah ISLAM wak, xperlu pun cari mcm mana org2 kafir yg dah masuk ISLAM. betul la org kata yg kita xkan menghargai, kalau kita dpt sesuatu itu dgn cara yg senang. awak, xterlambat lagi untuk kita sedar, dan rasa bersyukur dgn apa yg kita ada. dan dgn rasa syukur itu, kita kena sungguh2 serahkan diri dan jiwa kita untuk ISLAM.

belum terlambat untuk awak lindungi rambut cantik anda dgn tudung, dan belum terlambat kalau awk nk bulatkan lagi bulatan gembira yg sedia ada, jalan untuk kembali xpernah ada sign "under renovation" or whatsoever.... ALLAH xpernah berhenti menunggu kita kembali padaNYA. jalan untuk kembali hanya tertutup bila ROH KITA SUDAH SAMPAI DI KERONGKONG.

jap. saya nk bercakap pasal cinta tadi kan, xpe...tersasul benda yg bukan xberfaedah pun kan. sebelum saya meneruskan lagi hikayat cinta saya ini, saya ingin tegaskan di sini bahawa, post ini bukan untuk peringatan kamu2 dan anda2 sahaja, malah untuk diri saya juga. kerana saya juga homo sapien yg berhati dan perasaan.

yg saya nk cakapkan di sini ialah CINTA MANUSIA.

pernah ada sahabat yg menangis teresak-esak di katil saya di asrama dahulu kerana ditinggalkan cik abe, kata cik abe,

"couple itu haram. hubungan ini xmungkin dapat diteruskan''

lebih krg gitu la.....beberapa purnama setelah itu, sahabat itu telah pun dapat melupakan kisah cinta yg tercicir di tengah jalan itu.jahat kan kalau saya cakap, sia2 je menangis dulu, sekarang dgn muka senyum mcm joker cakap kat saya dah xde perasaan dah kat cik abe.... adoyai,,, habis tu air mata yg dulu tuh untuk siapa??? kita ni manusia, suka menitiskan air mata untuk dunia, padahal kita tahu je yg dunia ini xkekal pun. mcm mana harus saya yakinkan diri sendiri dan anda semua yg dunia ini HANYA PINJAMAN.

LAGI BAHANA CINTA MANUSIA

org yg belajar dan faham apa itu syariah islamiah dan quran sunnah juga boleh tunduk pada hawa nafsu yg bernama cinta ini. sayang seribu sejuta kali sayang. adik2, kita belajar syariah islamiah dan quran sunnah kat sekolah itu bukan untuk jawab spm je. tp nk bawak mati tu dik. xke terluka hati ustazah kalau tahu yg murid dia ni ade pakwe,makwe, siap pegang tangan lagi. soal pegang tgn ni, bukan masa spm kita baru belajar ye.dah lame da.......... nk cakapnye, bukan sekadar pegang tgn je,, yg sebelum pegang duk tgok2 jeling2 tuh.... sape xnk tgk awek cun, mamat hensem, sekali pandang xcukup kan.

RAHSIAKAN CINTA

cinta dalam hati biar ALLAH dan kita je tau. xpayah cakap anda la.. saya sendiri pun, bila suke je tros nk bgtau kwn, xbestnye.... cintamu bukan lagi rahsia dik,

kalau kita dah elok ikut usrah, jaga aurat, tapi xjaga ikhtilat dgn kaum adam/hawa, xboleh juga. ikhtilat ialah pergaulan.

PERINGATAN UNTUK KAUM HAWA.....

bila bercakap dgn lelaki, xperlu dihalus lunakkan suara itu.

pemakaian... xperlu menonjol sgt, cantik terlebih. cukup sekadar tutup aurat.kan elok kalau pakaian cantik2 bwk sembahyang, jumpa ALLAH. kan sweet. berhias hanya untuk suami, suami seorang je kan.

maksud tutup aurat itu ialah tutup semua bahagian yg tidak boleh didedahkan. dan LOGGAR, TIDAK JARANG. kalau tutup semua tp baju ade shape buat ape kan, biar la dikatakan size XXL pun, size baju ALLAH xtnye kat akhirat nanti, dik.




xpayah takut, kalau ALLAH xnikahkan kita di dunia, mungkin DIA dah janjikan bidadari syurga untuk kita. dekat akhirat, ALLAH xtnye,

ALLAH:dulu kahwin xkat dunia?

xye.....

err,,, tp jgn slh faham, saya bukan menggalakkan anda untuk tidak berkahwin ye, tp binalah BAITUL MUSLIM setelah anda menjadi INDIVIDU MUSLIM yg sebenar. insyaALLAH ALLAH akn menemukan anda dgn seorng lg INDIVIDU MUSLIM setelah DIA yakin anda mampu untuk membinanya.


CINTA MANUSIA XBAWA KITA KE MANA-MANA. CINTAI ALLAH DAN NABI MUHAMMAD, DAN ANDA AKAN RASA UMAMI(kelazatan) DISEBALIKNYA.

wallahualam





bekalan nikmat ISLAM


sujud syukur padaMU atas segala nikmat

Assalamualaikum, bila dah habis belajar nk belajar la pulak, bila bg belajar menangis tersedu-sedan sampai keluar hingus xnk belajar, itu ape yg saya sdg rasakan sekarang. dulu merengek xnak buat shukudai(hw),,sekarang rasa rindu pulak nk buat..haishhh, inilah manusia, yg susah nk bersykur dengan apa yg dia ada sekarang,. Alhamdulillah, alhamdulillah,alhamdulillah..... syukur ke hadrat ILLAHI, kerana masih bernafas hingga ke saat ini, dan ALLAH masih berikan kesihatan, ilham untuk terus menulis dan menyampaikan. CONVEY,EVEN IF ONLY ONE VERSE!

manusia senang melupakan, bila dilimpahi nikmat, dan mula meratap, merangkak meraih simpati bila dalam kesusahan, dan ALLAH YG MAHA PENYAYANG LAGI MAHA PEMURAH xpernah meninggalkan hambaNYA keseorangan. kita kena sedar itu. kelmarin, kak naqibah ada pesan, bekalan plg penting untuk dibawa keJepun, bukanlah baju sejuk atau makanan atau kefasihan bahasa jepun TETAPI NIKMAT ISLAM. nikmat yg bukan anda sahaja, tetapi saya juga mudah melupakannya. Alhamdulillah,saya dan mungkin anda juga dilahirkan dalam keluarga Islam, hidup dalam negara yg kalau sebut Malaysia, mesti semua org ckap negara aman damai, tidak bergolak seperti di Palestin dan negara2 lain. Alhamdulillah, kita hidup cukup segala-galanya, tapi kita xpernah cuba bersyukur. ALLAH bg kita ujian sikit, kegagalan sikit, kita dah mula menyalahkan org lain, dan lebih dahsyat lagi menyalahkan takdir ALLAH. NAUZUBILLAH. dan manis dan indahnya hidup dalam kesyumulan Islam itu adalah apabila kita sentiasa bersyukur dengan diri kita semalam hari ini dan esok.

Halawatul Iman(kemanisan iman)
manisnya iman, bukan sekadar semanis kurma, tetapi manisnya yg tidak dpt dizahirkan melalui kata-kata. ada UMAMI yg tersendiri. tau ape itu UMAMI?? kesedapan........ macam mana nk meraih kemanisan itu??

1.mencintai ALLAH dan RASUL

cinta xkita dengan ALLAH???sayang x kita dengan Rasulullah???? tinggalkan laranganNYA dan lakukan suruhanNYA... dalam khutbah Rasulullah yg terakhir nabi dah cakap,

"aku tinggalkan dua perkara(ALQURAN DAN AS SUNNAH),dan jika kamu berpegang dengan kedua-duanya nescaya kamu tidak akn sesat"

2.mencintai manusia.

ALLAH itu sgt sygkan hambaNYA, dan kerana itulah cinta dalam hati kita ini bukan cinta untuk ALLAH sahaja tetapi juga untuk ibu ayah, kwn2 , dan saudara2 islam kita. tapi dah letaknya cinta untuk manusia ini ditangga kedua, maka rasa cinta ini tidak mungkin menjadi lebih drpd cinta untuk ALLAH yg kat ats nuh.

ibu: kalau nk kenal2 cari kwn(lelaki) boleh je...awk bukan muda lagi da......

kalau ibu kita cakap macam tu, melompat kegembiraankah kita dengan suruhan itu??

ALLAH: tiada hubungan antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram melainkan dihalalkan melalui pernikahan....

nahhhh!!!! sekarang nk ikut cakap siapa?????
jgn la plak terlampau ekstrem ckap ngn mak

aku: tapi mak couple itu haram!!! nk kenal2 watpenye...... xelok disisi ISLAM......!!!! DOSA mak!

nk cakap, nk tegur kenalah berhemah, berhikmah, der,,,,
kalau mak suruh cari pakwe..... angguk je, sebagai org yg faham bahawa couple semua tuh xde dlm Islam, dia sendiri tahu ape yg dia patut buat kan?

aku: saya dah ade dah mak, "org" yg tlg jaga saya 24jam. saya sentiasa rasa selamat bila DIA sentiasa memelihara saya......

xke senyum macam joker dalam batman mak kita bila dgr ayt tuh..alang2 tuh sambung la...

aku:ALLAH mak. DIA xpernah curang dan menduakan saya. mak jgn risau. yg mak perlu risau ialah jika saya yg menduakan DIA.

haaaaaaa...........

xperlu risau, tanamkan cinta pada ALLAH, dan insyaALLAH, ALLAH akn membalas cintamu dgn memberikan lelaki/perempuan yg baik , yg terpuji untukmu. kan ALLAH dah janji,

"perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia."AN NUR : 26


3.benci kepada kekufuran seperti benci untuk dicampakkan ke dalam api neraka.

benci untuk merokok, xperlu benci org yg merokok..... benci bercouple xperlu benci org yg bercouple.....bercakap dari prospektif seorang daie, susah bukan nk tinggalkan apa yg kita suka untuk kita terus istiqamah di jalan dakwah? kebiasaan yg harus ditinggalkan....tapi percayalah, tiada siapa yg rugi dalam berjual beli dengan ALLAH. serahkan jiwa dan hati mu untuk ALLAH, tinggalkan dunia, dan ALLAH akn membalas dgn syurga!!!insyaALLAH...

Firman Allah SWT: “Barangkali kamu membenci membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” – Al-Qur’anul Karim; Surah Al-Baqarah (2) ayat 216.




BAGAIMANA UNTUK MENJAGA HATI? supaya jauh daripada kekufuran....



1.membaca al quran
2.solat malam
3.berkumpul dgn org2 yg soleh seperti berbulatan gembira
4.puasa sunat
5.zikir, beristighfar

mudahkan?senang melakukan tapi payah nk teruskan, istiqamah. xpe....as a beginner, xsalah kita mulakan dulu.

bagaimana anda boleh berlari sekarang? kalau anda xpernah bertatih dahulu?
macam mana boleh menulis kalau xkenal a b c?

kan sakit kalau nk terus berlari kalau masih bertatih?
jatuhxpe....kita bangun balik!



wallahualam..





Saturday, January 21, 2012

空に飛べよう!



Assalamualaikum, syukur alhamdulillah telah selamat menyempurnakan sesi pengajian di IBT! finally i'm graduated!! pahit tawar masam manis, semuanya ada. alhamdulillah, pengalaman dan perjalanan hidup ini sentiasa mematangkan seorang makhluk bernama manusia. dan lebih indah lagi jika makhluk itu sentiasa hidup di bawah bayangan AL QURAN (fizilalilquran), kerana ia bisa membersihkan usia seseorng seperti mana bersihnya usia As Syahid Syid Qutub.

Alhamdulillah...tanggal 18 januari, kami 37 pelajar tajaan JPA ke jepun berjaya menggraduasikan diri dri IBT. pagi redup2 mendung yg tenang, dan kemudiannya dicucuri hujan rahmat pd petangnya menyaksikan bukan sahaja umi dan abah saya, malah makayah, papamama, momydaddy semua pelajar IBT tersenyum gumbira menyaksikan srg demi srg ank2 mereka muncul di pentas menerima sijil tamat pengajian di IBT.

disusuli jumaat penuh berkat yg juga dicurahi hujan rahmat, kami 37 org student IBT diumumkan layak untuk melebarkan sayap hingga ke negeri matahari terbit pada musim bunga tahun ini. i.ALLAH, berkat rstu dan redha ALLAH, juga doa ibubapa yg tidak putus2 juga sokongan semua rakan, dari segala sudut, terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan.


umi,abah, 心の底から本当にありがとうございました。

ke jepun. mungkin ini antara nikmat terbesar dalam hidup saya, juga anda2 yg lain. ingat! kita ke jepun bukan sekadar unutk menuntut ilmu seperti yg kita tulis dalam personal statement(志望理由書)sahaja, tetapi juga mendukung matlamat dan tujuan hidup kita di muka bumi ini sebagai abdi ALLAH, dan khalifah, khalifah kpd diri sendiri dan umat lain.

dgn penuh segan silu ingin saya nyatakan disini, saya sgt sygkan anda semua F26! terima kasih kerana menghadiahkan saya kenangan yg sangat manis sepanjang berada di IBT. dan terima kasih kerana mengakhiri zaman belasan tahun bersama-sama saya, we're now 20, and perjalanan kita masih panjang, dan saya ingin anda bersama-sama dalam perjalanan dakwah ini, dan hulurkanlah tgn anda pabila saya jatuh, sebab saya nk bergandingan dgn anda semua hingga ke Jannah. i.ALLAH.

皆、ご卒業おめでとう、これから先もよろしくお願いします。


wallahualam...