Monday, October 15, 2012

cerita kaab bin malikAssalamualaikum.

hari ini nak bercerita. bukan pasal buaya dgn kancil, tetapi pasal Kaab bin Malik.tahu x siapa kaab bin malik ni? kaab bin malik ini ialah salah seorang sahabat Rasulullah, hidup sezaman dengan Rasulullah. kaab bin malik menyertai hampir setiap perang. tapi satu perang yg tidak disertai kaab ialah perang tabuk.pada waktu itu, perniagaan kaab mendapat keuntungan yg banyak. dek leka akan nikmat itu kaab tidak pergi menyertai perang tabuk. pada hari berangkatnya angkatan perang, kaab berlengah, sampailah semua angkatan sudah keluar dari madinah tapi kaab masih berlengah.

setelah pasukan perang keluar, kaab sedar yg org2 yg tinggal tidak pergi berperang hanyalah orang2 yg sudah tua, perempuan2, kanak2 yg tidak upaya untuk pergi berperang. timbul rasa kegalauan dalam hati kaab. 

setelah pasukan perang pulang, maka berduyun-duyun lah org2 yg tidak mengikuti perang ini, pergi ke masjid untuk bertemu Rasulullah bertanyakan khabar peperangan. pada waktu itu kaab juga masuk ke dalam masjid untuk menyertai rasulullah, tetapi rasulullah menghadiahkan kaab senyuman pahit.

kaab berasa bersalah dan terus pulang ke rumah. dalam pada masa yg sama, rasulullah menyuruh sahabat2 lain supaya bersikap dingin dengan kaab seperti mana saranan ALLAH. kaab berasakan keadaan dia pada waktu itu sangat sempit.dia bermohon taubat pada ALLAH sungguh2.selepas itu barulah taubat nya diterma ALLAH. setelah itulah baru Rasulullah dan para sahabat kembali melayan kaab seperti biasa.


"Dan (Allah menerima pula taubat) tiga orang yang ditangguhkan (penerimaan taubat mereka) hingga apabila bumi yang luas ini (terasa) sempit kepada mereka (kerana mereka dipulaukan), dan hati mereka pula menjadi sempit (kerana menanggung dukacita), serta mereka yakin bahawa tidak ada tempat untuk mereka lari dari (kemurkaan) Allah melainkan (kembali bertaubat) kepadaNya kemudian Allah (memberi taufik serta) menerima taubat mereka supaya mereka kekal bertaubat. Sesungguhnya Allah Dialah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani."

At Taubah:118

dinyatakan di sini 3 org itu islah kaab bin malik, hilal bin umayyah, dan mararah bin rabi

 "Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri- isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah- rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehinggga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya) kerana Allah tidak akan memberi pertunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka)."
At taubah:24
 Allahu Allah.
Allah kata MAKA TUNGGULAH. bacalah dari sudut mana pun, ayat itu berbunyi amaran. nauzubillah sempit nya jiwa yg mana taubatnya ALLAH tangguhkan. nauzubillah.


jika kita masih melihat dunia sebagai sebab untuk kita berlengah maka kita silap. 
Allah memberi dunia sebagai loncatan, tempat untuk kite mengejar akhirat.
tapi manusia hari ini hidup, seolah-olah dunia inilah tempat duduk abadi mereka.
Allahu Allah.

wallahualam.
 

No comments: