Wednesday, December 29, 2010

pelangi setelah hujan


''ALLAH bagi kita hujan...sebab ALLAH nak kita sabar dan org yg sabar sahaja yg akan nampak pelangi selepas hujan''



Assalamualaikum... semua benda dalam dunia nih dtg dgn dua benda..baik dan buruk betul x? and one of them is MEMORIES. so that's the topic for this time... actually terpikir psal benda alah ni bile teringt psal masa2 lampau yg penuh kejahilan (bukan maksudnye skang dah pandai sgt... masih kekurangan...) boleh bg saya seorang insan yg xpernah buat silap.. the answer is NO. sedangkan Rasulullah pown pernah ditegur oleh ALLAh S.W.T... bile igtkn mse lampau yg gelap.. rse nk hilang ingatan pown ade... tp fikirkan balik.. nauzubillah... ada benda baik yg xharus dibunuh camtu je drpd kotak memori ni. sbb tu la ALLAH ciptakan satu bentuk memori ... sebab tu la ada memory cells. Subhanallah... nampak kecik dan mmg kecik pown cell tu.. tp besar rahsianya... semata-mata nk buang masa lampau yg gelap..xkn saya nk buang pelangi yg pernah hadir dlm hidup saya kot..perghh..udah2 la berfalsafah tiq..hihi..



tp bila difikirkan balik... kalau xde masa lampau... xde la plak hari ni dan insyaALLAH esok... kalau masa lampau xgelap... macam mana nk cerah blek hari ni dan esok lusa... ALLAH saja bg kita pengalaman pahit pd masa lampau.. supaya kita dpt rasa manisnya sekarang... sahabat nur izzati pernah berkata pd saya " tiq, kalau kite xjumpe yg salah... mcm mne nk jumpe yg betul... ALLAH temukan kita dgn yg salah supaya nanti kita xsalah lagi.." terima kasih Izzati.. bila aku nk terikut-ikut perangai syaitan yg kuat menyesal... ak igt kata2 kau ni... astaghfirullahalazim... YA ALLAH... pahit atau manis... indah atau derita.. gelap mahupun terang.. syukran ya ALLAH.. kerana mengurniakan ak dgn memori dan kenangan... yg menjadikan aku hambaMU yg tidak putus2 memperbaiki diri insyaALLAH... buat renungan bersama... wallahualam... =)

2 comments:

nazrinafifi said...

indahnya dosa~
*karya utz hasrizal. baca lah sahabat..

nur atiqah yahya said...

syukran ya sahabat... akn kucari dan bce =)